Rembrandthuis staat volledig achter 'echte' Rembrandt

Het Rembrandthuis zou te stellig zijn in het presenteren van een 'echte' Rembrandt. De conservator van het museum staat echter volledig achter de conclusie.

Hannah Stöve
Het schilderij van Christus dat in het Rembrandthuis te zien zal zijn. Beeld Rembrandthuis
Het schilderij van Christus dat in het Rembrandthuis te zien zal zijn.Beeld Rembrandthuis

Dat het Hoofd van Christus van Rembrandt afkomstig zou zijn is speculatie, schrijft de Volkskrant woensdag. Het zou niet bewezen zijn dat het schilderij daadwerkelijk van de hand van Rembrandt is. Ook zou niet vaststaan dat dit werk in de woonkamer van Rembrandt heeft gehangen. Senior conservator David de Witt zei dat het inderdaad 'niet helemaal waar' is dat het om een echte Rembrandt zou gaan uit de woonkamer van de schilder.

In een reactie meent De Witt dit niet gezegd te hebben en weerlegt hij de kritiek. Hij zegt er honderd procent zeker van te zijn dat het werk een echte Rembrandt is, en dat onderzoek zijn vermoeden bevestigt. Ook ziet Rembrandtkenner Ernst van de Wetering het schilderij als een Rembrandt. Volgens De Witt is het daarom volkomen legitiem dit werk als echt te presenteren.

"Er zijn tien vergelijkbare werken bekend, maar uit de inventaris van Rembrandt weten we dat er twee Christustronies van hem moeten bestaan. De eerste hangt in de Gemäldegalerie in Berlijn. Vanwege de kwaliteit van het werk dat wij hebben zijn we zeker dat dit de tweede is."

Momenteel is het bewuste schilderij in bezit van een particuliere verzamelaar, maar het Rembrandthuis wil niet zeggen wie dat is. Vanaf vrijdag is het werk te zien.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden