PlusAlbumrecensie

Rembrandt Trio rijgt de ene na de andere parel aaneen

Erik Voermans
A wind invisible sweeps us throught the world. Beeld -
A wind invisible sweeps us throught the world.Beeld -

Oei, wat klinkt dit goed, is de eerste gedachte bij beluistering van A Wind Invisible Sweeps Us Through The World, de nieuwe cd van het Rembrandt Trio, bestaand uit Rembrandt Frerichs op toetsen, Tony Overwater op bas en violone en Vinsent Planjer op slagwerk. En die eerste indruk houdt veertien stukken lang stand. Het blijkt een gouden greep van het trio om de opname met wondertechnicus Jared Sachs in het Orgelpark te maken, die magische, gerestaureerde kerk vol prachtige orgels en zijn fraaie akoestiek, grenzend aan het Vondelpark.

Troostend

De titel van het album komt uit een dertiende-eeuws Perzisch gedicht van Rumi en de muziek die het Rembrandt Trio erbij heeft gemaakt, doet meteen de oren spitsen, al was het maar vanwege het orgel dat meteen wordt ingezet. De muzikale inblazingen van het trio zijn zonder uitzondering schitterend, sfeervol, melancholiek, maar nooit droevig; altijd troostend en dienstbaar aan wat de muzikale ruimte vraagt.

Stilistisch wordt er aan de oppervlakte uit vele vaatjes getapt (Bach, wereldmuziek, jazz), maar daaronder klinkt de eenheid van een trio dat elkaar tot in de kleinste finesses aanvoelt.

Het mooiste stuk, als je dat al zo kan zeggen, is The Moon Shines Bright When It Doesn’t Avoid The Night vanwege de meesterlijke, verhulde toepassing van het orgel, maar eigenlijk rijgen Frerichs en de zijnen de ene parel na de andere aaneen.

Jazz

Rembrandt Trio
A Wind Invisible Sweeps Us Through The Night
(Just Listen Records)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden