Tip

Reis door de laatste twee decennia van de stad in Arcam

De periode van 2000 tot 2030 is een fascinerend tijdperk voor Amsterdam, waarin we van hausse naar crisis gingen, waaruit de stad langzaam opkrabbelde. De invloed van corona op deze ontwikkeling is een volgende grote vraag.

In het souterrain van Arcam reis je nu door de laatste twee decennia met de nieuwe tijdlijn Amsterdam 2000-2030.

Tussen 2000 en 2020 is er veel verbeterd in de publieke ruimte en groenvoorzieningen in Amsterdam. Alle grote parken werden gerenoveerd, de waterkwaliteit steeg tot ‘zwembaar’, het duurzaamheidsbesef nam toe en circulariteit werd een algemeen geaccepteerd beleids- en ontwerpbegrip. Tegelijkertijd zijn woningen schaars en is wonen veel duurder geworden.

De ontwikkelingen in deze periode zijn door data van het CBS toegelicht. Ervaar de crisis door de afnemende aantallen bouwprojecten en woningbouw of ontdek de gigantische groei van de laatste vijf jaar in staafdiagrammen en lijn­grafieken.

De afgelopen decennia is de visie op woningbouw, ruimtelijke ambities en grootstedelijke projecten meermaals radicaal veranderd: van de ontwikkeling van de Zuidas naar de ophef rondom de Sluisbuurt, van volumebouw tot hoogbouw en van het oud icoon Silodam tot nieuw icoon Noord/Zuidlijn.

Er wordt niet alleen teruggeblikt, maar ook vooruitgekeken. Aan de hand van lezingen, debatten en andere bijeenkomsten gaat Arcam de komende maanden input van experts en geïnteresseerden verzamelen om een voorspelling te doen over wat Amsterdam te wachten staat. Publiek kan ook input leveren door tekeningen, knipsels of andere toevoegingen op magneetvellen te hangen.

Volgend jaar wordt aan de hand hiervan er een definitieve tijdlijn gemaakt. De tijdlijn is te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden