Regisseur Marcus Azzini legt taken neer wegens onderzoek

Artistiek directeur, regisseur en bestuurder Marcus Azzini van Toneelgroep Oostpool uit Arnhem heeft donderdag met onmiddellijke ingang zijn functie neergelegd. Hij heeft dat gedaan om ruimte te maken voor een vervolgonderzoek naar zijn gedrag, dat grensoverschrijdend zou zijn geweest.

Artistiek directeur van Toneelgroep Oostpool Marcus Azzini. Beeld Daniel Cohen
Artistiek directeur van Toneelgroep Oostpool Marcus Azzini.Beeld Daniel Cohen

Van een eerder onderzoek naar Azzini, na klachten van vier voor­malig medewerkers en stagiairs, dat het gezelschap liet uitvoeren door het bureau Bezemer & Schubad, werden op 29 mei de resultaten gepubliceerd. Conclusie was toen dat Azzini ‘ongewenst gedrag’ had vertoond, maar dat van ‘intentioneel machtsmisbruik’ geen sprake was geweest. Wel zou de cultuur binnen het gezelschap veiliger en professioneler moeten worden. Azzini kon wel aanblijven.

Die conclusie en de manier waarop met de klokkenluiders was omgegaan, leidde tot veel kritiek vanuit de theatersector; een open brief op theaterkrant.nl waarin theatermakers en acteurs eisten dat er op een ‘serieuze en respectvolle manier wordt omgegaan met meldingen van grensoverschrijdend gedrag binnen onze sector’ werd ruim vijfhonderd keer ondertekend.

Meldpunt

Dat Azzini nu alsnog zijn taken neerlegt, is omdat 29 verontruste medewerkers en oud-medewerkers van Oostpool zich eerder deze week bij de raad van toezicht van het gezelschap hebben beklaagd over de manier waarop het onderzoek is uitgevoerd. Bovendien bleek uit een reconstructie van NRC dat enkele andere klagers over Azzini in het geheel niet zijn ­gehoord.

De raad van toezicht heeft nu Mores, het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de podiumkunsten, televisie- en filmsector, gevraagd te adviseren in welke vorm een vervolgonderzoek kan worden uitgevoerd. Marcus Azzini wil daarbij niet in de weg lopen en legt daarom zijn taken als artistiek directeur, regisseur en bestuurder voorlopig neer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden