PlusInterview

Regisseur Filippo Meneghetti over Deux: ‘Ik heb dit in mijn jeugd zien gebeuren’

Net op het moment dat buurvrouwen Madeleine en Nina in Filippo Meneghetti’s gevoelige drama Deux openheid willen geven aan de relatie die ze jarenlang verborgen hielden, wordt Madeleine ziek en worden ze uit elkaar gedreven.

Martine Chevallier (links) en Barbara Sukowa in Deux. Beeld Filmdepot
Martine Chevallier (links) en Barbara Sukowa in Deux.Beeld Filmdepot

Waarom wilde u dit verhaal vertellen?

Meneghetti: “Ik maak films omdat ik beelden in mijn hoofd heb die eruit moeten. In dit geval was dat het beeld van een overloop die twee appartementen ­verbindt, waardoor die twee ruimtes als de deuren openstaan één ruimte worden. De centrale metafoor van de film is heel simpel: eerst zijn die deuren open, dan gaan ze dicht. Dat beeld gaf me de mogelijkheid een verhaal te ­vertellen dat ik al heel lang meedraag. Ik heb het in mijn jeugd zien gebeuren, met twee vrouwen die mij zeer dierbaar zijn. Zij hebben me met cinema in aan­raking gebracht. Wat zij doormaakten was nog veel erger dan wat je in de film ziet, en ik heb altijd de behoefte gevoeld om een eerbetoon aan hen te maken. Maar ik kon daar pas aan beginnen toen ik het juiste beeld vond.”

U werkte met twee actrices van formaat, Barbara Sukowa en Martine Chevallier. Waarom koos u hen?

“Ik wilde twee heel verschillende actrices tegenover elkaar zetten. Verschillend in hun achtergrond, hun fysiek, hun energie – en in hoe het publiek hen kent. Barbara is een van de grootste sterren van de Europese art cinema en past dus eigenlijk helemaal niet in een slaperig Frans stadje – perfect voor de rol van Nina. Voor Madeleine wilde ik iemand uit het theater die nog niet heel bekend is bij het filmpubliek, zodat ze echt kan verdwijnen in de rol. Zoals Madeleine zelf door haar ziekte ook langzaam verdwijnt.”

Het zijn juist uw generatiegenoten, Madeleines kinderen, die een probleem maken van de liefde tussen deze twee vrouwen.

“De vooruitgang in de manier waarop een maatschappij naar dit soort onderwerpen kijkt, verloopt volgens mij nooit in een rechte lijn. Het is niet heel nadrukkelijk, maar het thema overdracht speelt een grote rol in de film. Madeleines kleinzoon, die maar in een paar scènes in beeld komt, is voor mij een van de belangrijkste personages. Hoe je naar relaties kijkt, wordt gevormd in je jeugd. Madeleines volwassen dochter Anne was het moeilijkste personage om te schrijven. In eerste instantie was ze veel harder, echt van steen. Ook omdat ik de echte gebeurtenissen nog in mijn hoofd had. Mijn coscenarist Malysone Bovorasmy overtuigde me er gelukkig van dat los te laten.”

De centrale personages staan ver van u af – in geslacht, leeftijd, achtergrond. Hoe leefde u zich in?

“Dat is een deel van de reden dat ik met Malysone wilde samenwerken; het scenario moest ook een vrouwelijke touch hebben. Op andere vlakken is het een kwestie van research, eindeloos lezen en met mensen praten. Ik heb bijvoorbeeld stage gelopen bij de thuiszorg. Die research is voor mij een van de mooiste delen van het filmmaken. Op dat moment ligt alles nog open. Ik ontmoet mensen die me raken en verzamel allerlei dingen die van waarde zijn – nu, of voor een latere film, of gewoon voor mij als mens. Dat is wat filmmaken mij geeft – ik kan voor even een ander leven leiden waar ik anders nooit mee in aanraking zou zijn gekomen.”

Te zien in Cinecenter, Eye, Filmhallen, Het Ketelhuis, The Movies, Tuschinski, Rialto

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden