Plus

Regiokranten leggen zich neer bij reorganisatie TMG

De redacties van de regiokranten van Telegraaf Media Groep (TMG) leggen zich na roerige maanden neer bij het op termijn verdwijnen van 25 journalistieke banen.

Joep School
Telegraaf Media Groep Beeld anp
Telegraaf Media GroepBeeld anp

In januari wilde de TMG-directie nog 45 van de 185 redactionele banen bij de regiokranten (onder meer Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant en De Gooi- en Eemlander) schrappen.

Arjan Paans, toenmalig hoofdredacteur van de Holland ­Media Combinatie (HMC), waarin de regiokranten zijn ondergebracht, moest het daarbij ontgelden.

De redacties waren boos dat Paans klakkeloos de door de TMG-directie opgelegde reorganisatie uitvoerde, zonder voldoende te kijken naar de onderbouwing. Paans noemde dat 'de kaders waarbinnen hij moest werken'.

Er volgden demonstraties voor het redactiegebouw van het Noordhollands Dagblad in Alkmaar en een motie van wantrouwen tegen Paans, die werd aangenomen. Paans is inmiddels vertrokken en nu hoofdredacteur van gratis dagblad Metro.

De reorganisatie werd on hold gezet door de biedingsstrijd rond TMG. Uiteindelijk rondde het Vlaamse Media­huis, ook eigenaar van NRC, de overname in juni af met de benoeming van topman Marc Vangeel.

Ontluisterend
De plannen voor reorganisatie werden daarna opnieuw doorgelicht. De uitkomst daarvan werd eind oktober al aan de redacties toegelicht door de nieuwe HMC-hoofdredacteur Hugo Schneider. Er verdwijnen 150 banen, waarvan 25 journalistieke.

"Bij het opstellen van de plannen zijn - nu wel - de medewerkers binnen het bedrijf gehoord, waardoor er draagvlak en een bepaald commitment is ontstaan," zegt Michiel van den Busken, voorzitter van de ondernemingsraad. "Iedereen is zich er altijd van bewust geweest dat er gesneden moest worden om op een goede manier verder te kunnen.

In de operatie die sinds juli tot stand is gekomen, is alles voor zover ik gezien heb harmonieus en op een effectieve manier gegaan. Des te ontluisterender hoe het eerder werd doorgedrukt."

Een ander onderdeel van de plannen is dat het aantal edities, nu zestien, wordt teruggebracht naar acht tot tien edities.

In sommige gevallen is dat eenvoudig - het Dagblad voor West-Friesland en de Enkhuizer Courant (beide edities van het Noordhollands Dagblad) zijn inhoudelijk al dezelfde kranten.

Ingrijpende operatie
Vangeel kondigde gisteren ook aan te willen investeren in het bedrijf. De focus moet liggen op sterke titels als De Telegraaf en Metro, maar ook de regiotak krijgt aandacht. Zo komt er een digitaal platform voor de regiokranten en moet op termijn een zaterdagmagazine ontstaan.

De banen moeten in 2018 en 2019 verdwijnen. De redactieraad is inmiddels min of meer akkoord en ook de or is positief. Van den Busken: "Het blijft een ingrijpende operatie, die we kritisch zullen volgen. Het ziet er echter naar uit dat de tijd wordt genomen en ontslagenen op een sociale manier naar ander werk worden begeleid."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden