Reddingsplan voor Amstelveense kunstsector

Met de oprichting van de Amstelveense Adviesraad voor Cultuur wil de buurgemeente de eigen kwakkelende kunst- en cultuursector een impuls geven. Amsterdamse prominenten helpen een handje mee.

Ruben Koops
null Beeld ANP
Beeld ANP

Amstelveen heeft met instellingen als Museum Jan van der Togt en het Cobra Museum een artistiek aanbod waar menig middelgrote gemeente trots op zou zijn. Maar de musea hebben het zwaar, zo bleek afgelopen jaar.

De bezoekersaantallen zijn te laag voor het ambitieniveau, het Cobra Museum raakte er zelfs door in financieel zwaar weer.

Het tij keren
Minder kwaliteit bieden is ook geen optie, dan blijven de bezoekers helemaal weg vanwege het grote aanbod van hoog niveau in het nabijgelegen Amsterdam. Het veroorzaakt al een tijdje hoofdbrekens in Amstelveen.

Eerder opperde wethouder Herbert Raat (Kunst en Cultuur) al dat Amstelveense instellingen misschien een dependance voor de grote Amsterdamse musea zouden moeten worden. Nu hoopt Raat het tij te keren met de oprichting van een kunstraad.

Hij heeft er een aantal bekende namen voor gestrikt. Denk aan Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage en De Nieuwe Kerk, en Frans van der Avert, die lang hoofd citymarketing van de gemeente Amsterdam was en in maart de nieuwe directeur van Paleis Soestdijk wordt.

Frisse blik
Samen met kunstenaar en adviseur James Leijer, bekend van zijn werk voor de Armando Stichting, en lokaal verzamelaar Harry van den Bergh moeten zij Raat gaan adviseren, niet ongevraagd, over kunstbeleid en actuele ontwikkelingen in de culturele wereld.

De wethouder hoopt op een frisse en onafhankelijke blik van buiten om nieuw cultuurbeleid te kunnen maken. Zelf zal de wethouder Cultuur ook deel uitmaken van de nieuwe adviesraad.

"Amstelveen heeft een aantrekkingskracht op de regio als het gaat om winkels," zegt Raat. "Datzelfde willen we met onze culturele instellingen voor elkaar krijgen. Daarom hebben we deskundigen met kennis van zaken gevraagd om ons te helpen."

Ondanks het aantrekken van toeristendeskundige Van der Avert wil Raat de buitenlandse gasten niet per se als doelgroep aanboren. De wethouder: "Ons aanbod moet kwalitatief zo goed zijn, dat inwoners en geïnteresseerden uit de regio vaker voor Amstelveen kiezen. Dat is goed voor onze economische ontwikkeling en voor het Amstelveengevoel."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden