Redacties Telegraaf dreigen met acties

TMG verwacht bijna 500 voltijdbanen te schrappen. Foto ANP Beeld
TMG verwacht bijna 500 voltijdbanen te schrappen. Foto ANP

AMSTERDAM - De redactieraden van uitgeverij Telegraaf Media Groep (TMG), eigenaar van onder andere dagblad De Telegraaf, slaan de handen ineen tegen de voorgenomen reorganisatie. Ze dreigen met harde acties. Volgens bronnen zijn de redacties bereid tot stakingen.

De gezamenlijke redactieraden hebben woensdag een brief naar alle redactieleden verstuurd, die in handen is van het ANP. Het gaat om de redactieraden en -commissies van De Telegraaf, HDC en Sp!ts.

De redacties hebben het vertrouwen in de raad van bestuur van het concern opgezegd en stellen dat de hoop is gevestigd op de hoofdredacties, die de banenreducties moeten afwenden. Als dat niet lukt, zijn de redacteuren bereid tot ''harde acties'', aldus de brief.

Vorige week werd bekend dat TMG, dat onder meer de dagbladen De Telegraaf en Sp!ts uitgeeft, verwacht bijna 500 voltijdbanen te schrappen. Het zou gaan om 150 banen op de redacties, ruim 20 procent van alle redactionele banen.

De redactieraden vinden de voorgenomen banenreductie ''absoluut ontoelaatbaar''. Hierdoor wordt volgens hen de journalistieke kracht van de dagbladen en hun websites aangetast. ''En voor die journalistieke kracht kiezen onze lezers nu juist dagelijks.''

Journalistenvakbond NVJ, die in gesprek is met de raad van bestuur en de redactieraden, stelt zich zorgen te maken. ''De toon wordt scherper, plannen concreter, stellingen worden ingenomen'', aldus NVJ-vertegenwoordiger Bianca Rootsaert. Rootsaert benadrukt dat met veel minder journalisten, geen betere krant kan worden gemaakt. De NVJ heeft nog geen aanvraag binnengehad voor een stakingsverzoek, aldus Rootsaert. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden