Recordbedrag voor werk Francis Bacon: 106 miljoen

Het drieluik 'Three Studies of Lucian Freud' van Francis Bacon is dinsdagavond bij Christie's in New York geveild voor 142,4 miljoen dollar (106 miljoen euro). Dat is het hoogste bedrag dat ooit bij een veiling voor een kunstwerk is betaald.

redactie
Francis Bacon: 'Three Studies of Lucian Freud', een drieluik uit 1969. Beeld AP
Francis Bacon: 'Three Studies of Lucian Freud', een drieluik uit 1969.Beeld AP

De Ierse kunstenaar Francis Bacon (1909-1992) schilderde het drieluik in 1969. Op de drie panelen is de schilder Lucian Freud afgebeeld, een vriend van Bacon. Freud, overigens kleinzoon van de bedenker van de psychoanalyse Sigmund Freud, zit op een houten stoel, de achtergrond is oranje.

Het werk was nooit eerder op een veiling aangeboden. Van tevoren was gerekend op een bedrag van rond 85 miljoen dollar. Het vorige record is ruim gebroken: in 2012 is 'De Schreeuw' van Edvard Munch geveild voor 119,9 miljoen dollar bij Sotheby's. Het bedrag is ook hoger dan het vorige record voor een Bacon. In 2008 kocht Roman Abramovich een triptiek van Bacon uit 1976 voor 86 miljoen dollar.

Het werk is verkocht na een heftige biedingsessie, zowel in de zaal in New York als via de telefoon. Zeven personen deden mee aan de bieding. Christie's geeft de identiteit van de koper niet prijs.

Het drieluik was onderdeel van een collectie werken van Bacon die een onbekende verzamelaar in Rome heeft verkocht aan een groep investeerders. Een van de leden van die groep, zo meldt The New York Times, zou de verkoper zijn. Ook die naam wil Christie's niet prijsgeven.

Lange tijd is het drieluik geen drieluik geweest. In de jaren zeventig zijn de drie panelen apart verkocht. Het rechterdeel kwam terecht bij een verzamelaar in Rome, die vervolgens veel moeite heeft gedaan om ook de andere twee te bemachtigen. Pas eind jaren tachtig lukte dat.

Het doek van Bacon bij de viewing op 31 oktober. Beeld reuters
Het doek van Bacon bij de viewing op 31 oktober.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden