PlusJeugdtheater

Rechtlijnige tirades in Age of Rage dwingen tot nadenken

Joukje Akveld
Age of Rage. Beeld Sanne Peper
Age of Rage.Beeld Sanne Peper

Zestien is ze, en ze is boos. Op haar losers van ouders die in de schuld­sanering zitten. Op haar klasgenootjes voor wie de Romereis wél betaalbaar is. Op asielzoekers die worden voorgetrokken in haar eigen land.

Het opstandige pubermeisje in Age of Rage (tekst Jibbe Willems) kent één emotie: woede. Die schreeuwt uit het hele wezen van actrice Frieda Barnhard. Als een gekooid dier beent ze door haar politiecel. Ze heeft een grens overschreden, maar wat er precies is gebeurd, daar kom je pas gaandeweg achter.

Eerst is er de reconstructie hoe het zover heeft kunnen komen. In een reeks dubbelrollen komen ze – op toneel en in videoprojecties – allemaal voorbij: de ouders, de mede­leerlingen, de psycholoog die haar adviseert tien dingen te bedenken die ze leuk vindt aan zichzelf (‘Ik heb rechte tanden’).

Volgens het meisje heeft iedereen schuld aan haar uitzichtloze situatie. Willems heeft haar puberwoede goed getroffen, maar een beetje eendimensionaal is die wel. Zoals ook de stellingname van de overige personages iets schematisch heeft: de moeder die haar toekomst vergooide door zwanger te worden, de zwarte agente die aanslaat op het woord slavernij.

Toch is het een interessante kwestie die Willems en regisseur Wieke ten Cate voorleggen aan hun tiener­publiek. Want de rechtlijnige tirades van dit bokkige meisje dwingen tot nadenken: wordt in Nederland eerder naar je geluisterd als je rijk bent of een asielzoeker dan wanneer je vader een uitkering heeft? Leidt politieke correctheid tot omgekeerde discriminatie? Vooroordelen worden slim gekanteld – dat schuurt.

Ten Cate houdt het tempo hoog, terwijl de acteurs in uniforme zwarte kleding lenig switchen tussen hun rollen. Vooral Chiem Vreeken maakt indruk als gedesillusioneerde vader en botte agent.

Age of Rage is geëngageerd jongerentheater dat uitnodigt tot na­gesprekken, waarin de gemoederen hopelijk net zo hoog oplopen als bij de verbolgen hoofdpersoon.

Age of Rage
Door De Toneelmakerij
Gezien 28/9 Bellevue
Te zien 20-21/11, De Krakeling, 26-30/11, Bellevue

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden