PlusSerierecensie

Recensie Public Enemy: Moordlustige pedofiel zoekt mee naar verdwenen vrouwen

Sinds Hannibal Lecter in The Silence of the Lambs is het voor scenaristen geen taboe meer om seriemoordenaars in te schakelen bij het opsporen van soortgelijke misdadigers. Ook in de Waalse serie Public Enemy gebeurt dit – met huiveringwekkend resultaat.

Ab Zagt
Rechercheur Chloé Muller (gespeeld door Stéphanie Blanchoud). Beeld Netflix
Rechercheur Chloé Muller (gespeeld door Stéphanie Blanchoud).Beeld Netflix

In het derde seizoen van Public Enemy doet rechercheur Chloé Muller (gespeeld door de Zwitsers-Belgische actrice Stéphanie Blanchoud) een beroep op een veroordeelde kindermoordenaar in haar speurtocht om zes vrouwen te achterhalen die als kind werden ontvoerd en van wie sommigen, onder wie haar eigen zuster, al twintig jaar vermist zijn.

Pikant is dat de moordlustige pedofiel inmiddels aan een tweede leven als monnik is begonnen. In het in de Ardennen gesitueerde Public Enemy draait het vervolgens om twee vragen: worden de vrouwen op tijd bevrijd en is de al dan niet bekeerde monnik te vertrouwen?

Het feit dat deze Guy Béranger een eersteklas griezel is, die ondanks zijn vrome bestaan in een klooster vermoedelijk zijn oude neigingen niet heeft opgegeven, weerhoudt inspecteur Muller er niet van haar riskante missie door te zetten.

Geen doorsnee misdaadserie

Wie de vorige seizoenen, te zien op NPO Plus, heeft gemist kan zonder problemen de draad oppikken in dit duistere verhaal dat min of meer geïnspireerd lijkt door de praktijken van de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux.

Van een doorsnee misdaadserie is geen sprake. Zeker de fragmenten die zich in het klooster afspelen hebben verrassend veel diepgang over zaken als religie en vergeving. De voornaamste personages zijn stuk voor stuk intrigerende mensen die leed moeten verwerken in een kleine gemeenschap die het wrange verleden nog lang niet van zich heeft afgeschud.

MISDAADSERIE

Public Enemy: Book of Revelation
Te zien op Netflix

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden