PlusFilmrecensie

Recensie: Hans Goedkoop is de ideale leraar geschiedenis in documentaire Sporen van Indië

Indonesië riep in 1945 de onafhankelijkheid uit. In de documentaire Sporen van Indië zegt Hans Goedkoop dat het verlies van Indië ons land een beetje Indisch heeft gemaakt.

Peter van Brummelen
Hans Goedkoop in de documentaire ‘Sporen van Indië’. Beeld
Hans Goedkoop in de documentaire ‘Sporen van Indië’.

In Nederland vind je zo’n honderd Indische buurten. De Javastraat en de Sumatrastraat zijn overal. Ook in Amersfoort. De zowel letterlijk als figuurlijk meest gemiddelde stad van Nederland staat centraal in Sporen van Indië, dat onderzoekt hoe de voormalige kolonie voortleeft in het land van de overheerser.

Wel 10 procent van de Nederlanders heeft banden met Nederlands-Indië. Zoveel? Zoveel, ja. Kijk alleen al naar de politiek. Groter tegenstanders dan Jesse Klaver en Thierry Baudet zul je er niet treffen, maar beiden hebben Indisch bloed. Ook de familie van historicus en tv-maker Hans Goedkoop heeft een Indisch verleden.

Goedkoop, bekend van Andere Tijden, is de ideale presentator van Sporen van Indië. Oké, hij is veel in beeld en drukt zich soms wel erg poëtisch uit, maar hij is toch vooral een echte geschiedenisleraar. Zo een die de hele klas stil weet te krijgen met zijn meeslepende verhalen.

Lopend door Amersfoort legt hij uit hoezeer de stad, net als heel Nederland, was verbonden met Nederlands-Indië. We krijgen te horen over Amersfoorters die erheen trokken, soms al in de 17de eeuw. We krijgen ook te horen over Amersfoorters die na de oorlog vanuit Indië naar Nederland kwamen, verslagen en berooid.

Er wordt niets goed gepraat, er wordt ook zeker niet nostalgisch gedaan, maar de documentaire is opvallend rustig van toon. Dat is in het tegenwoordig zo verhitte kolonialismedebat ook wel eens aangenaam.

Sporen van Indië kan het goed doen in het onderwijs. Vier eeuwen koloniale overheersing én de nawerking daarvan laten zich onmogelijk vangen in één documentaire natuurlijk, maar wie niet erg thuis is in het onderwerp krijgt hier een schat aan informatie aangereikt.

Wie wel veel weet over Nederlands-Indië vergaapt zich aan het verzamelde historische beeldmateriaal.

Sporen van Indië

Regie Reda van der Putten
Te zien in The Movies (23, 25, 27 en 29/3 en 3/4)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden