PlusSerierecensie
Recensie: Gaat Daisy Jones nou over het gedoe bij Fleetwood Mac of toch helemaal niet?
In Daisy Jones & The Six wordt teruggeblikt op een tumultueuze rockband die veel wegheeft van Fleetwood Mac, maar in werkelijkheid nooit heeft bestaan.
De makers van Daisy Jones & The Six doen er niet geheimzinnig over. De tiendelige dramaserie vol intriges binnen een rockband is overduidelijk geïnspireerd op het lief en vooral leed binnen Fleetwood Mac, de legendarische Brits-Amerikaanse hitmachine verantwoordelijk voor klassiekers als Go your own way en You make loving fun.
Vooral het album Rumours (1977), de legendarische bestseller waarin de leden hun onderlinge liefdesverhoudingen van zich af zongen, was een dankbare bron van inspiratie. “De plaat is een grote soap waar ik dankbaar gebruik van heb gemaakt,” bekende schrijfster Taylor Jenkins Reid (39) bij de presentatie van haar boek, waarop de serie is gebaseerd.
Maar wie een nauwkeurig inkijkje verwacht in de romantische perikelen van Fleetwood Mac wordt teleurgesteld. Daisy Jones & The Six kan niet vergeleken worden met de recente speelfilms over Freddie Mercury, Elton John en Elvis.
De namen van Lindsey Buckingham, Stevie Nicks, Christine McVie, John McVie en Mick Fleetwood worden angstvallig vermeden. De personages lijken ook qua uiterlijk niet op de Mac-muzikanten. Maar dat er ook sprake is van drugsgebruik, onderlinge seksuele escapades en jaloezie zal niemand verbazen.
Onvermijdelijke breuk
De rockers in de serie luisteren naar namen als Daisy Jones en Billy Dunne en vechten een onderlinge rivaliteit uit over wie de belangrijkste songs in de band mag zingen. Dat deze tweestrijd niet goed afloopt, blijkt al uit de eerste minuten van de serie, waarin de twee terugblikken op hun hectische samenwerking en onvermijdelijke breuk.
Deze interviews zijn bedoeld om de indruk te wekken dat we naar een documentaire zitten te kijken die is volgestopt met terugblikken over hoe Jones in een bestaande band wist binnen te dringen om hits te scoren. Maar de vraaggesprekjes halen de vaart uit het verhaal.
Opmerkelijk zijn de vertolkingen. Jones wordt gespeeld door Riley Keough, kleindochter van Elvis Presley, die voor het eerst moest zingen voor de camera. In tegenstelling tot haar moeder, de in januari plotseling overleden Lisa Marie, had Keough tot nog toe geen aspiratie om als zangeres op de voorgrond te treden.
The Eagles
Toch is de serie een mengelmoes van popsterren die in de Fleetwood Mac-periode actief waren. Zo verwerkte Reid ook aspecten van Bruce Springsteen, de Eagles, Jackson Browne en Crosby, Stills & Nash in haar personages.
Door die aanpak doet de serie soms enigszins geforceerd aan. Het wachten is op een dramaserie die echt open en bloot de geschiedenis van Fleetwood Mac aanpakt.
MUZIEKDRAMA
Daisy Jones & The Six
Te zien op: Prime Video