PlusBoekrecensie

Recensie ‘De zaak Alaska Sanders’: Joël Dicker goochelt weer met alter ego’s, maar pas halverwege wordt het echt spannend

De Zwitserse auteur Joël Dicker (37) schudt bestsellers uit zijn mouw alsof het niets is. Maar zijn nieuwste thriller, De zaak Alaska Sanders, is een herhaling van zetten.

Dirk Leyman
Joël Dicker. Beeld Jeremy Spierer
Joël Dicker.Beeld Jeremy Spierer

Ooit zette Joël Dicker de Franse literaire wereld op stelten met zijn gelikte romanthriller De waarheid over de zaak Harry Quebert. Dicker mocht in 2012 zowel de prestigieuze Grand Prix de l’Académie française als de Prix Goncourt des lycéens op zijn palmares schrijven.

Sindsdien heeft Dicker wereldwijd miljoenenoplages in binnen- en buitenland en presenteert hij zich weleens overmoedig als een lightversie van Jonathan Franzen en Philip Roth. Maar het is moeilijk voor te stellen dat hij zulke onderscheidingen zal krijgen voor zijn onlangs verschenen De zaak Alaska Sanders.

Dicker heeft een flinke franchise uitgebouwd met vuistdikke literaire thrillers. Hij zit op TikTok en startte onlangs zijn eigen uitgevershuis Rosie and Wolfe, zodat hij meer winst overhoudt en een eigen redactieteam ter beschikking heeft.

Een van Dickers trucjes – niet verrassend in misdaadliteratuur – is dat hij bepaalde personages laat terugkeren, onder wie natuurlijk gehavend successchrijver Harry Quebert. Dicker houdt van labyrintische spiegeleffecten en gegoochel met alter ego’s.

Doos van Pandora

We schrijven april 1999. De jonge Alaska Sanders – voorbestemd voor een Hollywoodcarrière – wordt vermoord aangetroffen aan de rand van een meer in de buurt van het stadje Mount Pleasant, New Hampshire. Al snel lijkt de dader gevonden. Tot sergeant Perry Gahalowood een anoniem schrijven krijgt waardoor het onderzoek op losse schroeven komt te staan.

Gahalowood trekt de doos van Pandora weer open. Geen sinecure, want veel aanwijzingen zijn uitgewist. En uiteraard zijn er doodlopende sporen. Als vanouds maakt Dicker van de moordzaak een pageturner, maar hij gooit ook veel balletjes op over de status van de schrijver en zijn al dan niet getaande glorie. Wie zich stoort aan stoplappen of aan de nogal armetierige dialogen, kan ook vastlopen. Bovendien houdt Dicker de lezer soms angstvallig aan het handje.

Het duurt tot halverwege voor er echt schot in de zaak komt. De zaak Alaska Sanders blijkt bovendien het tweede luik te zijn van een trilogie, en in zekere zin een prequel op het al verschenen derde deel Het boek van de Baltimores, wat tot chronologische verwarring leidt.

De zaak Alaska Sanders

Joël Dicker
Vertaald door Angela Knotter-de Boer
De Bezige Bij, €25, 576 blz.

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden