PlusCabaretrecensie

Recensie: Cabaretier Jasper van der Veen heeft moeite een eigen stem te vinden

Jasper van der Veen. Beeld Bob Bronshoff
Jasper van der Veen.Beeld Bob Bronshoff

Jasper van der Veen mag ontspannen en soepel over het podium bewegen, inhoudelijk heeft hij niet veel te melden. Zijn dertigersdilemma’s missen een originele invalshoek.

Mike Peek

Wie alleen naar het spel van Jasper van der Veen kijkt, ziet een bekwame comedian. Hij beweegt goed, maakt continu contact met de zaal, neemt op de juiste momenten een slokje water en toont zich een prettig verteller. Het is duidelijk dat de Groninger, die in 2019 het Leids Cabaret Festival won, inmiddels aardig wat vlieguren achter de kiezen heeft.

Al in zijn debuutvoorstelling, Het dreigt volslagen goed te komen, viel echter op dat Van der Veen moeite heeft om een eigen stem te vinden. Toen sprak hij onder meer over zijn gebrek aan activisme en het (nog) niet willen bewandelen van geijkte levenspaden.

Die is hij inmiddels toch ingeslagen. De cabaretier wordt binnenkort namelijk vader, wat in Niet gehinderd door enige kennis natuurlijk tot allerlei nieuwe zorgen leidt. Over de wereld. Over zichzelf. Terwijl zijn vriendin vol vertrouwen afwacht, ziet hij een polonaise van beren op de weg.

ChatGPT

Zelfs bij dat soort bekende onderwerpen moeten nog originele invalshoeken te bedenken zijn. Van der Veen lukt dat helaas amper. Soms lijkt het alsof hij taalmodel ChatGPT alle cabaretprogramma’s over dertigersdilemma’s liet scannen en met de samenvatting een nieuwe voorstelling boetseerde.

Niet echt, natuurlijk, al was het maar omdat hij zich kritisch uitlaat over moderne techniek. Van der Veen hekelt sociale media en vreest een slimme koelkast die potdicht blijft als hij een stukje kaas wil. Zijn verhalen en grappen verraden echter nauwelijks persoonlijkheid. Niemand zal het oneens zijn met zijn pleidooi voor meer lieve dingen in de wereld, maar er zal ook niemand van achteroverslaan.

Niet gehinderd door enige kennis is simpelweg te braaf, te binnen de lijntjes. Zelfs de beste verteller gaat vervelen als zijn verhaal niet spannend genoeg blijkt.

Niet gehinderd door enige kennis

Door Jasper van der Veen
Regie Martijn Bouwman, Quintijn Relouw
Gezien 28/1, De Kleine Komedie
Te zien 29/4, Schouwburg Amstelveen en 2/6, De Kleine Komedie

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden