Recensent Volkskrant niet welkom bij Citroën Restaurant in Zuid

Al bijna twintig jaar schrijft Mac van Dinther restaurantrecensies voor de Volkskrant, maar gisteravond gebeurde er iets opmerkelijks: hij werd voor het eerst in zijn loopbaan weggestuurd. Het nieuwe Citroën Restaurant in Zuid had geen trek in publiciteit.

Het tijdelijke Citroën Restaurant werd in april geopend in de voormalige Citroëngarage op het stadionplein. Beeld Archief

Van Dinther had 'zoals gebruikelijk' gereserveerd onder een valse naam, schrijft de Volkskrant. Maar toen hij zich meldde, kreeg hij geen tafeltje aangewezen. De eigenaar, Niels Wouters, herkende hem van een andere gelegenheid. 'Hij vroeg of ik een recensie kwam schrijven. Toen ik zei: 'Natuurlijk, dat is mijn vak' weigerde hij me binnen te laten. Hij had geen zin in een recensie. De kok evenmin.'

Eigenaar Wouters erkent dat de recensent is weggestuurd. 'We zijn net twee weken open en de pers is nu al niet weg te branden. Het is gewoon too much. Je krijgt meteen een hijgerige Amsterdamse meute op je dak.' Wouters doet een mea culpa en stelt dat 'het achteraf misschien een beetje oenig was' om de recensent de deur te wijzen.

Iedereen schrijft recensies
Van Dinther begrijpt niets van de gang van zaken. 'Iedereen schrijft tegenwoordig recensies, via recensiesites als Iens bijvoorbeeld. Bovendien moeten de meeste restaurants het voor een groot deel hebben van zulke publiciteit. Als niemand over ze schrijft krijgen ze het heel moeilijk.'

Volgens Wouters heeft de afkeer tegen publiciteit niets met de kwaliteit van het eten te maken. 'Onze chef-kok Sander Louwerens is voor de duvel niet bang. Mac is een prima kerel. Over een paar weken is hij van harte welkom.'

Het Citroën Restaurant is een samenwerking tussen restaurant Lof in de Haarlemmerstraat en De Goudfazant en Café Modern in Noord. Het opende in april open als één van de twee pop-up restaurants in de voormalige Citroëngarage op het Stadionplein. Het andere restaurant is Baut Zuid.

Nooit weggestuurd
Bij branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland zijn geen eerdere gevallen bekend van recensenten die niet welkom waren bij een horeca-etablissement. Ook Hiske Versprille, culinair journalist bij Het Parool, zegt nooit te zijn weggestuurd bij een restaurant. Wel besloot Simon de Boer, beter bekend als 'Bakker Baard,' in 2014 zijn restaurant te sluiten na een recensie van Versprille.

Wijlen Johannes van Dam, Versprille's befaamde voorganger, heeft na een diner in restaurant La Oliva in de Egelantiersstraat eens het vriendelijke doch dwingende verzoek gekregen géén recensie te schrijven over de genuttige maaltijd. 'Dat bepaal ik zelf wel', schreef Van Dam destijds in zijn Proefwerk. Het restaurant kreeg een 8,5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden