Recensent Peter R. de Vries: Heineken-film lachwekkend

We hebben er even op moeten wachten, maar nieuwbakken filmrecensent Peter R. de Vries, in het dagelijks leven misdaadverslaggever, heeft zijn oordeel (weer) geveld over de film De Heinekenontvoering. Maar liefst twee hele keren zat hij de rolprent uit. Overbodig laat hij achteraf weten, want 'ik had het na één keer al gezien'.

Willeke Tersteeg
Peter R. de Vries. Beeld anp
Peter R. de Vries.Beeld anp

'Deze week ben ik twee keer naar de film De Heineken Ontvoering geweest. Twee keer omdat ik me er een afgewogen oordeel over wilde vormen. Maar eerlijk gezegd had ik het na één keer al gezien,' begint De Vries zijn recensie op zijn website.

Nooit serieus genomen
Hoewel De Vries twee keer de film bekeek voor hij zijn 'afgewogen oordeel' schreef, heeft hij vanaf het begin af aan laten weten dat hij het Heineken-ontvoeringsdrama met Rutger Hauer in de hoofdrol totaal niet serieus nam. Hij gaf eerder in het AD al aan dat er zo'n loopje met de feiten werd genomen dat de film de naam van de biermagnaat eigenlijk niet eens mag dragen.

En van dat standpunt wijkt De Vries ook nu niet af. 'Voor iedereen die iets van de Heinekenontvoering én van recherchewerk af weet is de film op veel momenten lachwekkend, ridicuul en stuitend ongeloofwaardig.'

'Als ik een lijst had moeten maken van alle fragmenten die feitelijk absoluut niet kloppen, had deze de lengte van traploper gekregen. De film had gewoon 'De Ontvoering' moeten heten, in plaats van De Heineken Ontvoering.'

Auteursrechten geschonden
Zelf verkocht hij de rechten van zijn bestseller De ontvoering van Alfred Heineken aan de Amerikaanse producent Informant Media, die in het voorjaar van 2012 met de opnames begint. Reden voor De Vries om extra goed in de gaten te houden of de auteursrechten in deze film niet werden geschonden.

'Door de vooraf uitgezonden trailers kreeg ik aanvankelijk de indruk dat de makers - tegen de schriftelijke afspraak in - veel uit mijn boek De ontvoering van Alfred Heineken hadden geput. Dat is echter niet waar,' concludeert hij.

Eigen film
Van de verfilming van zijn boek heeft De Vries hoge verwachtingen en daarom ziet hij deze uitvoering van regisseur Maarten Treurniet niet als concurrentie. 'Zo'n 'filmpje' kan zeker in het buitenland geen potten breken ondanks de aanwezigheid van een internationale topper als Hauer,' liet hij al eens weten.

De Vries en Informant Media willen graag dat Anthony Hopkins de hoofdrol gaat spelen in de verfilming van zijn boek. 'Wij hebben gesproken over Anthony Hopkins. Er liggen wat lijntjes.'

Over de acteurs
De Vries ziet mogelijk wel een rol weggelegd voor één van de acteurs in zijn verfilming.

'Tot slot: Rutger Hauer is een goede, geloofwaardige captain of industry in de film, maar roept niet de herinnering aan Alfred Heineken op. Reinout Scholten van Aschat acteert echt voortreffelijk en zou wat mij betreft in de Amerikaanse film zo de rol kunnen spelen van... Willem Holleeder,' zo sluit hij zijn oordeel af.

100.000 bezoekers
Vooralsnog lijken de aanhoudende vernietigende kritieken van De Vries de bezoekers niet tegen te houden. Gisteren werd de film bekroond met een Gouden Film, de prijs die wordt uitgedeeld als er meer dan 100.000 mensen naar de bioscoop gaan.

Acteurs uit de film De Heineken Ontvoering, vlnr, Teun Kuilboer, Gijs Naber, Rutger Hauer, Reinout Scholten van Aschat en Korneel Evers. Beeld anp
Acteurs uit de film De Heineken Ontvoering, vlnr, Teun Kuilboer, Gijs Naber, Rutger Hauer, Reinout Scholten van Aschat en Korneel Evers.Beeld anp
Alfred Heineken (l) wordt gespeeld door Rutger Hauer. Beeld anp
Alfred Heineken (l) wordt gespeeld door Rutger Hauer.Beeld anp
De Vries ziet voor Anthony Hopkins de rol van Alfred Heineken weggelegd. Beeld afp
De Vries ziet voor Anthony Hopkins de rol van Alfred Heineken weggelegd.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden