Raw Rhythm brengt de muziek van de stad

Lamb, een oude bekende van het festival. Foto ANP Beeld
Lamb, een oude bekende van het festival. Foto ANP

Tijdens de doorstart van Drum Rhythm dit weekend, na zeven jaar terug onder de naam Raw Rhythm, was het festival vooral bezig het verleden van zich af te schudden. Een nieuw publiek werd aarzelend gevonden.

Legendarisch was het, het Drum Rhythm festival op het Westergasfabriekterrein eind jaren negentig. Het eerste festival dat zich richtte op de klank van de grote stad: geen gitaren, maar zware baslijnen. In de vernieuwde editie, dit maal gesponsord door kledingmerk G-Star in plaats van tabaksmerk Drum, was niet alleen gekozen voor die zware baslijnen maar vooral zaterdag ook voor de platte sound van de stad. Dj Chuckie sloot de avond af in de Gashouder. Hij is de voorloper van de urbanhouse, draait zijn plaatjes snel aan elkaar, raast van hoogtepunt naar hoogtepunt en bedient het publiek van veel herkenbare melodieën. Met crunk koning Lil Jon trok hij een publiek dat vooral de grote feesten aan de randen van de stad frequenteert. Opgedirkte meisjes van allerlei etniciteiten op hoge hakken, brede jongens met een fonkelend knopje in de oorlel.

De oude garde, de liefhebbers van de underground concertjes in Paradiso, keek lichtelijk misprijzend neer op de invasie van het nieuwe publiek. Maar terwijl er buiten op de binnenplaats tussen de zalen geklaagd werd over dat vroeger alles beter was, vonden er binnen ook goede en opwindende concerten plaats. Een paar uit de oude doos, zoals Lamb vrijdag en de set van drum 'n bassheld Roni Size zaterdag. Wat nieuwere helden als grime rapper Dizzee Rascal, die als enige vrijdag het vuur in de Gashouder echt wist te ontsteken, en soulzangeressen, met gouden strot Leela James en Alice Russell.

Gladde r&b pleaser Ryan Leslie maakte er vrijdag een goede show van voor al die 'mooie Nederlandse meisjes'. Dancehallkoningin Lady Saw was energiek: ''Ik ben moe, maar ik krijg betaald, dus doe mijn werk.'' Maar er waren om half drie
's nachts wel erg weinig mensen overgebleven in die gigantische hal.

Het festival was dan ook lang niet uitverkocht. Lekker, want nauwelijks rijen bij de bar en de wc (die 2,50 euro kostte voor een nacht plassen). Maar de leegte drukte vooral in de Gashouder en bij de dj's op de sfeer. Zaterdag had de sponsor, die ook al artiesten in G-star kleding probeerde te laten optreden, een paar duizend van de kaarten geconfisqueerd als relatiegeschenk. Waardoor een flink deel van de mensen zich achter hekken aan gratis drank zat te laven terwijl bijvoorbeeld Amerikanen van het Hypnotic Brass Ensemble hun zeeën van swingende blazers over de slecht gevulde, maar enthousiaste, Gashouder heen spoelde. Ze misten ook Speech Debelle, een Londens meisje met funky kapsel, die gevoelig rapte over mislukte liefdes en de sleur van de werkweek. Met een Britse dosis humor en een drummer, akoestische gitaar en staande bas als ondersteuning.

Een andere jonge vrouw maakte indruk op vrijdag. De Deense Lucy Love spuugde grimey raps door de microfoon, gehuld in bizarre outfits, met twee strakke dansers in dezelfde pakken op de achtergrond. Terwijl dames in de bovenzaal de meest verrassende optredens gaven, waren het vrijdag de Nederlandse mannen van de hiphop die de avond naar zich toe trokken. Jiggy Djé, Zwart Licht en Fakkelbrigade kunnen de zaal ook afbreken als het geluid erbarmelijk is.

Het festival kende daarmee voorzichtig enkele hoogtepunten. Het is te hopen dat Raw Rhythm, waarin ook MTV partner is, ondanks de matige kaartverkoop volgend jaar door kan gaan. Hoewel wat tam, bewees het festival zich dit weekend als veelzijdig, uniek voor Amsterdam en gedurfd. Als er voor de volgende editie eerder begonnen wordt met programmeren en met betere promotie meer publiek wordt bereikt, weet het festival niet alleen grootstedelijke muziekstromingen met elkaar te verbinden, maar ook publiek bij elkaar te brengen dat elkaar anders 's nachts nooit tegenkomt. (LIEDEWIJ LOORBACH)

Leela James. Foto ANP Beeld
Leela James. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden