Rapport: drie gevallen van grensoverschrijdend gedrag op Rijksakademie
Op de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam zijn de afgelopen zes jaar drie gevallen geweest van grensoverschrijdend gedrag door residenten. Dat blijkt uit een geheim rapport over de sociale veiligheid op het instituut, waarvan de Rijksakademie een samenvatting heeft gepubliceerd.
Volgens het rapport heerst er enerzijds een 'warme sfeer’ op de Rijksakademie, maar zijn er in de afgelopen zes jaar ook drie gevallen geweest van ernstig (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.
Een van de drie gevallen vond plaats in de privésfeer. In het tweede geval zou sprake zijn van agressief gedrag van een resident, dat toen ‘is afgehandeld door het team’. Op het derde geval wordt niet verder ingegaan in de samenvatting. De Rijksakademie schrijft alleen dat na meldingen de residentie van één kunstenaar is beëindigd.
Het rapport is opgesteld door het Amsterdamse advocatenkantoor Ivy, in opdracht van de Raad van Toezicht van de Rijksakademie.
Alumni
De Rijksakademie zegt geprobeerd te hebben ‘bijna duizend alumni’ bij het onderzoek te betrekken. Welke onderzoeksmethoden voor het rapport zijn gebruikt wordt niet duidelijk. De residentie benadrukt bezig te zijn met het verbeteren van ‘formele structuren en processen’ omtrent klachten. Ook zijn de gedragsprotocollen herzien.
Aanleiding voor het onderzoek is een publicatie van NRC waarin meer dan twintig mensen de Haagse kunstenaar Juliaan Andeweg beschuldigden van grensoverschrijdend gedrag in zijn tijd op de Rijksakademie.
De Rijksakademie is een prestigieus postacademisch kunstinstituut. Jaarlijks werken er zo'n 45 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Zij krijgen ieder een eigen atelier en soms ook een woonruimte aangeboden.