Update

Rapport Britse parlement: 'Murdoch ongeschikt om bedrijf te leiden'

Rupert Murdoch heeft zich 'moedwillig blind' getoond voor de afluisterpraktijken door zijn inmiddels opgeheven tabloid News of the World en is niet in staat om een groot bedrijf te leiden. Dat staat in een rapport van het Britse parlement, dat vandaag werd gepubliceerd

Rupert Murdoch Beeld afp
Rupert MurdochBeeld afp

Murdoch zou op de hoogte zijn geweest van de misstanden, maar die met 'moedwillige blindheid' hebben toegelaten. Daarnaast probeerden Murdoch en andere functionarissen van zijn krantenbedrijf News International opzettelijk het Britse parlement te misleiden over de schaal waarop destijds werd afgeluisterd.

'Tijdens het hele schandaal was het hun instinct om de hele zaak toe te dekken in de plaats van te zoeken naar fouten en de overtreders te straffen, tot het te laat was', staat te lezen in het 85 pagina's tellende rapport.

Volgens de makers van het rapport maakt dit de 81-jarige Murdoch 'ongeschikt als leider van een grote groep als News Corp'. News Corp is het moederbedrijf waar ook News International deel van uitmaakt. Ook Murdochs zoon James, die de leiding had bij News of the World, wordt in het rapport flink gehekeld.

Murdoch heeft voor de commissie gezegd dat hij pas in een laat stadium over de afluisterpraktijken is geïnformeerd. Die bewering werd tegengesproken door onder anderen de oud-hoofdredacteur van News of the World, die zei dat Murdoch al sinds 2008 wist dat door de krant systematisch werd afgeluisterd.

Schandaal
De parlementaire onderzoekscommissie werd ingesteld nadat het schandaal rond News of the World van vorige zomer was uitgekomen. Verslaggevers bleken te hebben ingebroken in de voicemails van een vermist 13-jarig meisje. Ook de moeder van een vermoord 8-jarig meisje bleek te zijn afgeluisterd. Murdoch besloot uiteindelijk de krant op te doeken.

De rapportage kan gevolgen hebben voor Murdochs belangen in het Britse mediabedrijf BSkyB. News Corp heeft een aandeel van 39 procent in BSkyB, maar moest al afzien van een verdere overname nadat het schandaal was uitgekomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden