Stien den Hollander, alias S10, wil niet te snel succesvol worden en ruimte houden om ook nog andere dingen te doen.

PlusInterview

Rapper S10: ‘Ik ben op tien procent van wat ik kan worden’

Stien den Hollander, alias S10, wil niet te snel succesvol worden en ruimte houden om ook nog andere dingen te doen.Beeld Justine Leenarts

Op het intrigerende debuutalbum van de 19-jarige S10 staan gevoelige en introspectieve teksten én werkt ze samen met artiesten als Willem, Kraantje Pappie en Yung Nnelg.

Rajko Disseldorp

‘Kijk, dit is Johnny Cash, mijn allerbeste mattie.” S10, echte naam Stien den Hollander, houdt in haar appartementje in Amersfoort haar kat boven tafel. Een zwarte kat die ze op Marktplaats kocht voor tien euro. “De dierenarts noemde het een goede aankoop.”

Op de dag van het interview komt haar videoclip Wat is real met Yung Nnelg uit, die ze in Finland opnam. ’s Avonds moet ze optreden in poppodium 013 in Tilburg, waar ook een ander interview plaats zal vinden. Stress heeft ze niet. “Ik ben nooit zenuwachtig.”

Ruim twee jaar geleden maakte S10 indruk met haar in eigen beheer uitgegeven debuut-ep Antipsychotica, die ze op haar slaapkamer met de microfoon van haar Apple-oortjes had opgenomen. Indrukwekkende, maar ook zwaarmoedige nummers waarin ze geen enkel onderwerp uit de weg gaat. Zo rapt ze over opgesloten worden in de isoleercel van een psychiatrische inrichting en over de stemmen in haar hoofd. ­Lithium, de ep die volgde en werd uitgebracht bij hiphoplabel Noah’s Ark, was optimistischer en minder somber van aard.

Sterke samenwerkingen

Nu is er Snowsniper, een volwaardig debuut­album dat op lovende recensies van onder andere de Volkskrant en 3voor12 kan rekenen. Zo wordt de manier geroemd waarop S10 autotune gebruikt. “Ik gebruik het namelijk niet op een corrigerende, maar op een versterkende manier. Als je mij live hoort zingen, ga je geen enkele valse noot horen.”

Opvallend aan haar debuut zijn de sterke samenwerkingen die ze is aangegaan. Waar ze eerder nummers met artiesten als Lijpe en Kraantje Pappie opnam, zonder daadwerkelijk met elkaar in de studio te hebben gezeten, hield S10 voor Snowsniper verschillende ‘schrijvers­kampen’ in bungalows waar rappers en producers samenkwamen. En dat werpt absoluut zijn vruchten af. Yung Nnelg en Kraantje Pappie klinken gevoeliger dan doorgaans met eigen werk en ook Jayh, Willem en de nog jonge Sor komen zeer goed uit de verf.

Afgelopen voorjaar werd S10 onverwacht gebeld door Wende Snijders. Toen ze belde, voelde S10 zich ‘een beetje ziek’ en dus zei Snijders: “Ik kan je ook morgen terugbellen, hoor.” Maar S10, die is opgegroeid in Hoorn, had haar een keer in Schouwburg Het Park gezien en was daarvan onder de indruk. Dus bleef ze aan de lijn.

Snijders belde om te vragen of S10 met haar wilde optreden in een uitverkocht Carré, tijdens een avond met jonge talenten. Niet snel daarna liepen ze samen een rondje door het Amsterdamse theater en nu bellen ze elkaar regelmatig, om te praten over het vak. “Dat is echt sick.”

Toch is het niet zo gek dat Snijders aan S10 dacht. Ze hebben een vergelijkbaar emotioneel reservoir en de muzikale carrière van S10 zou zomaar dezelfde richting op kunnen gaan. “Wende zei me dat als ze ooit terugkijkt op haar carrière, ze dan hoopt dat ze het vooral een heel interessante carrière vond, liever dan de meest succesvolle. Zo zie ik het ook.”

Grote ambitie

De afgelopen periode waren er ook momenten dat S10 dacht aan stoppen. Dat kwam door alles wat erbij komt kijken en niet door het muziek maken zelf. Ze wil niet te snel succesvol worden en ook andere dingen doen, zoals het ontwerpen van kleding.

Na haar opleiding aan de Herman Brood Academie wil S10 filosofie gaan studeren en in de toekomst wil ze iets betekenen voor jongeren. Ze hoopt, door wat ze nu met muziek bereikt, uiteindelijk te kunnen gaan samenwerken met de overheid. “Ik ben op tien procent van wat ik kan worden.”

Nu ze toch aan het filosoferen is: misschien wil ze wel iets gaan maken met een alter-ego, dat helemaal van haar afstaat. Want S10? Die voelt gewoon als Stien, een meisje dat iets te zeggen heeft.

Het liefst zou ze willen dat niemand haar een rapper of zangeres noemt. Ze wil niet in een hokje worden gestopt. “Ik wil gewoon dingen maken,” zegt ze met een voorzichtig lachje.

Snowsniper is o.a. te beluisteren via Spotify en Apple Music.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden