PlusInterview

Rapper Leafs (18): ‘Ik wilde zelf vallen om te weten wie ik ben’

Hij werd deze maand achttien, maar Leafs behoort al ruim drie jaar tot de succesvolste rappers van Nederland. Nu is er het debuutalbum Sensei.

Rajko Disseldorp
Voor de videoclip van Tokio en de YouTubeserie Leafs in Japan reisde de rapper naar Japan. Beeld MISA KUSAKABE
Voor de videoclip van Tokio en de YouTubeserie Leafs in Japan reisde de rapper naar Japan.Beeld MISA KUSAKABE

Op het kantoor van hiphoplabel ­Noah’s Ark leunt Leafs (18) over een schoenendoos met daarin ‘nieuwe patta’s’ die hij heeft gekregen van een sponsor. Hij moet gapen en zegt dan: “Ik wil even fully ontspannen. Misschien ga ik vanavond naar een private spa. Zitten in een bubbelbad, chillings.”

Leafs (echte naam: Jahmil Dapaloe) volgt nog een mbo-opleiding, de Herman Brood Academie, maar mocht, omdat zijn carrière zo goed verloopt, een jaar overslaan. Tijdens de boekhoudlessen hoeft hij eigenlijk niet meer op te letten. “Omdat ik zelf een boekhouder heb.”

Ruim drie jaar geleden zag producer Ramiks, ook bij het label Noah’s Ark, een videoclip van het nummer Race van de toen 15-jarige Leafs. In de videoclip danst Leafs voor een tuinhuis, inclusief blote bast en een skibril, schuin op zijn hoofd.

Noah’s Ark

Leafs tekende al snel bij Noah’s Ark en bracht samen met Ramiks de ep Feals uit. Er volgden nog drie ep’s, waarvan één samen met Jacin Trill, en miljoenen YouTubeviews en Spotifystreams, met Mamacita als hoogtepunt (meer dan 15 miljoen streams). Voor Leafs was het allemaal wel even wennen. “Als ik nu een club binnenkom, hoef ik alleen maar te blijven staan.”

Tijdens het interview is Leafs regelmatig afgeleid. “Kijk.” Hij pakt zijn telefoon erbij en laat een foto van een ketting zien met het Leafslogo erop. “Hier wacht ik op, deze heb ik custom laten maken. Fully iced out. En dit ding hierboven gaat straks kunnen draaien.” Wanneer er even een stilte valt, vertelt hij ineens heel enthousiast over het uitkomen van zijn album. “Ik heb er fucking veel zin in, man. Ik ben echt benieuwd naar alle reacties.”

Licht en vrolijk

Zijn debuutalbum Sensei staat vol met lichte, vrolijke nummers, die het enthousiaste karakter van Leafs goed illustreren. Nummers waarin hij kwetsbaarder en gevoeliger is, zoals Tonight, vallen dan ook extra op.

Op Sensei staan geen producties van Ramiks. Leafs: “Ik dacht op een gegeven moment: wie ben ik zonder zijn hulp? Ik moest op eigen benen leren staan. Hij heeft me veel geleerd, maar ik wilde zelf vallen om te weten wie ik ben.”

Voor de videoclip van Tokio en de YouTubeserie Leafs in Japan reisde Leafs, met onder anderen zijn moeder, naar Japan. “Het voelde als thuis. Het was heel chill, lekker warm en er waren lieve mensen op straat.” Dan enthousiaster: “Alles wat je hebt gehoord over Japan, is true. Ook over hoe die mensen parkeren en dat in die metro’s alle mensen naar binnen worden gepropt. Dat is allemaal true. Echt leip, man.”

Op het album heeft Leafs samenwerkingen met rapper JoeyAK (“Niemand verwacht deze combinatie. Echt keihard”) en Lauwtje, een van de populairste vrouwelijke rappers van dit moment. “Ik was verliefd op haar. Waarom denk je dat die tune is gemaakt?” Zingend: “Baby, bel mij.” Serieuzer: “Het is de eerste track die ik met een vrouw heb gemaakt. Gek om te beseffen, he? Daar stond ik dus nooit bij stil.”

Goede levensles

Aan het eind van het interview zegt Leafs: “Het zou gek zijn als ik dit leven nu ineens niet meer had.” Op de vraag of hij er weleens aan denkt hoe zijn leven dan zou zijn, zegt hij: “Nee, ik kan het me niet voorstellen. Sinds mijn vijftiende is niet Jahmil, maar Leafs de persoon. Net liep ik op De Dam en dan kijken mensen me heel lang aan. Dat ben ik ondertussen wel gewend.”

Naar eigen zeggen heeft hij zich sneller ontwikkeld, omdat hij een rapper is. “Tienduizend procent. Ik ben nu meer mezelf. Dat zit hem in het vallen en opstaan. Als ik nu een track uitbreng die niet zo lekker loopt, heb ik voor mijn gevoel gefaald.” Maar volgens Leafs moet je dan gewoon doorgaan. “En dat is een goede levensles.”

Leafs heeft ook nog een boodschap voor de lezer. Hij buigt zich voorover richting het opnameapparaat. “Ga mijn album checken. Volg me op Instagram. Love you.”

Sensei staat op Spotify en iTunes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden