Plus

Rapper Jacin Trill: 'Toekomst? Ik stop op mijn twintigste'

Met samenwerkingen met Bokoesam, Ronnie Flex en de Amerikaanse Ugly God op zak wist rapper Jacin Trill binnen een halfjaar van zichzelf een fenomeen te maken. 'In mijn wereldje is iedereen welkom, maar de regel is: geen bullshit.'

Rajko Disseldorp
Jacin Trill hield een schrijverskamp op zijn slaapkamer Beeld Nicholas Jandora
Jacin Trill hield een schrijverskamp op zijn slaapkamerBeeld Nicholas Jandora

'Je moet wel een Capri Sun en een Bueno meenemen," zegt rapper Jacin Trill (19) - echte naam Jacin Koot - aan het eind van het interview. De tafel, op het kantoor van label Sony Music in de A'DAM Toren, is ermee bezaaid. Het ligt er speciaal voor de persdag met talloze interviews. De ruimte is goedgevuld: een cameraploeg van de NOS, die hem volgt voor een documentaire, zijn manager en fan IJsbrandt (14) zijn er. Jacin Trill geeft hem enthousiast een boks: "Ja, man, als ik fan van iemand was, zou ik dat ook gewoon doen."

Jacin Trill groeide op in Hoorn, samen met zijn moeder en zijn zus. Hij besloot eind 2016 tracks op Soundcloud te uploaden, waardoor hij al snel een vaste schare fans kreeg. In de zomer van 2017 ontmoette hij producer 808Milli, die nu al zijn producties verzorgt.

Andere rappers organiseren schrijverskampen in vakantiehuisjes, maar Jacin Trill en zijn producer besloten, enkele dagen na hun eerste ontmoeting, een schrijverskamp te houden in de slaapkamer van Jacin. Hij woonde nog thuis, zijn moeder was op dat moment ernstig ziek.

Vette fissa
Het rappen werd voor hem een manier om de negativiteit uit de weg te gaan. "Ik creëer gewoon mijn eigen universum," vertelt Jacin Trill. "Het is mijn wereldje waarin iedereen welkom is, maar de regel is: geen bullshit."

Wat is bullshit voor hem? "Als je denkt: G, kom alsjeblieft niet vandaag. Je wordt wakker, je hebt een vette fissa gehad en je hebt die timmerman die om zeven uur in de ochtend al gaat timmeren, dan denk je: nu even niet. In mijn muziek, in mijn wereld heb je die timmerman niet. Bij mij is het huis al ingericht."

Na het schrijverskamp in de slaapkamer van Jacin bracht het duo kspreyopjebitch (alle titels van Jacin zijn aan elkaar geschreven, hoofdletters zijn er nooit) uit. Het nummer heeft nu 2,3 miljoen views op YouTube.

Hierna ging het snel: hij tekende bij het label Artsounds, dat onderdeel is van Sony Music, Ronnie Flex en Bokoesam - met wie Jacin ondertussen een ep heeft uitgebracht - toonden hun enthousiasme. Ugly God haalde hem naar Amerika om samen een track op te nemen, en er verscheen een debuutalbum: Happyland. Vandaag verschijnt het tweede album: Happyland 2.0. Jacin: "It's gonna be a big one, you know." Schreeuwend, de ruimte in: "Number one album."

De antwoorden die Jacin Trill geeft zijn minstens zo creatief als de muziek die hij maakt. Op de vraag wat zijn toekomstplannen zijn, zegt hij: "Ik stop op mijn twintigste. Daarvoor maak ik nog een album, maar dat breng ik pas over vijf jaar uit."

Hij zegt het lachend, hij zegt bijna alles lachend. En op de vraag hoe het is om nu een uitverkochte tour met Bokoesam te doen, kijkt hij je weer lachend aan: "Heb je mijn Instagram niet gezien, hoe het helemaal losging? Je moet wel je research doen, bro.

Boodschappen halen
Een jaar geleden kon Jacin nog in zijn woonplaats Hoorn over straat lopen, maar dat gaat nu helaas lastig. "Ik kan bijvoorbeeld niet echt chill boodschappen halen." Toch weet hij zelfs van deze situatie iets positiefs te maken. "Als ze een foto willen, vraag ik gewoon of ze mee willen helpen met boodschappen doen. Ik laat ze allemaal dingen dragen. Dan zeg ik: 'Pak jij even een pak melk, pak jij even een pak vla.' Ze doen dat gewoon."

De nummers op Happyland 2.0 zijn doorgaans niet veel langer dan twee minuten. De basis van zo'n nummer is meestal een grappige zin of een catchy refrein, zoals in byenkorf: 'Ik loop mank in de Bijenkorf/ er is te veel gewicht/ want er is gestort.' En op teddiebear: 'Ik lig met je meid/ er is een goede sfeer/ te veel gesmoked vandaag/ ik kan niet meer.'

Inhoudelijk en persoonlijk gezien laat Jacin Trill nog weinig echt van zichzelf horen. Misschien hoeft dat ook helemaal niet, maar toch is het de vraag wat er nog meer in hem schuilt. Het maakt ontzettend nieuwsgierig naar hoe hij zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Fascinerend is het in ieder geval wel.

Happyland 2.0 is vanaf vandaag beschikbaar op Spotify en iTunes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden