Plus

Rapper Donnie: 'Een week in de studio? Dan wordt het werken'

Kom niet aan darten en aan Diemen. Maar verder houdt rapper Donnie wel van een vleugje mysterieus. De titel BFMJT van zijn nieuwe album is 'open voor interpretatie'.

Peter van Brummelen
Ik word blij van merkkleding. Vroeger camoufleerden we er onze problemen mee Beeld Elza Jo
Ik word blij van merkkleding. Vroeger camoufleerden we er onze problemen meeBeeld Elza Jo

'Peter? Zo heet mijn broer ook, man!' zegt Donnie bij de kennismaking enthousiast. Die broer is cardioloog, vertelt hij er meteen achteraan. "Al die dokters in het ziekenhuis kennen me, echt waar."

Die broer kon altijd al goed leren, Donnie was meer van de praktijk. "Mensen die alles uit boeken weten, zijn verder vaak niet zo slim. Dat zijn de lui die niet doorhebben of iemand te vertrouwen is. Ik voel dat altijd meteen aan. Street-smart, weet je wel."

Donnie (voluit Donald Scloszkie, hij heeft een Zweedse vader) is geboren en getogen in Amsterdam. En dat hoor je: hij spreekt bijna ouderwets plat Amsterdams, maar dan wel gemengd met eigentijdse straattaal. En bijna elke zin die hij uitspreekt wordt gevolgd door een 'ja, man' dan wel 'weet je wel.'

'Geen sport'
Noord, Oost, Zuid: hij woonde er allemaal. Tegenwoordig leeft hij in Diemen. "Dat is ook Amsterdam natuurlijk. Het doet me echt pijn als mensen zeggen dat Diemen buiten de stad is."

Bovengenoemde broer wist al vroeg dat hij dokter wilde worden. Donnie had andere plannen: hij wilde darter worden. "Veel gedart, hoor. Heel veel. Toch was ik niet gemotiveerd genoeg. Als het zoals vandaag mooi weer was, ging ik toch liever op een terrassie zitten."

Maar de liefde voor de edele dartsport is nog altijd groot. "Als ze zeggen dat het geen sport is, word ik woest." Zijn idool: Raymond van Barneveld. Hij bracht de Haagse darter al eerder een ode in het nummer Mentaal, nu is er de samen met 'Barney' opgenomen single 180 Linkerbaan.

"Tegenwoordig wint Michael van Gerwen alles. 'Niemand heeft het nog over mij,' zei Barney in een interview. Ik dacht: ik moet hem helpen om weer bij jongeren in de aandacht te komen. 180 Linkerbaan hebben we opgenomen in een studio in Den Haag, lekker relaxed voor Barney, weet je wel. Hij kon me eerst niet verstaan. Mijn Amsterdams was te snel voor hem. Ja hoor, hij houdt ook van hiphop. Tenminste, wat ik doe, vindt hij leuk. En hij heeft ritmegevoel, hoor. Ja, man: ik hoefde het maar een keer voor te doen en daar ging hij al."

Guccipetje
Met Raymond van Barneveld deelt Donnie de liefde voor merkkleding. "Hij heeft altijd een Guccipetje op, je weet toch." Donnie geeft meteen even een rondleiding langs de kleren en accessoires die hij vandaag zelf aanheeft. Italiaanse modemerken hebben zijn voorkeur. "Alleen mijn shirtje is niet van een merk vandaag." Op het shirt prijkt zijn eigen beeltenis. Daaronder staat: de fenomeen.

In het nummer Zes Nullen op zijn nieuwe album BFMJT rapt Donnie dat merkkleding hem als jongetje al troost bood. "Ieder heeft zijn eigen manier om dingen te verwerken. Misschien gaat u duur uit eten of trek u een dure fles wijn open. Ik word blij van merkkleding. Vroeger, toen het thuis niet zo lekker ging, camoufleerden we er onze problemen mee."

BFMJT
Wat betekent de titel van zijn nieuwe album? "Die titel is open voor interpretatie. BFMJT, het zou 'blokfluit met je tong' kunnen betekenen. Maar bijvoorbeeld ook: 'bamischijf-friet met joppiesaus, toch?' Op de opname van de eerste beat die Bas voor dit album schreef, stond BFMJT. Ik weet ook niet waarom. Maar ik wist al wel snel dat het album zo moest gaan heten."

De Bas van die beat is Bas Bron, de muziekman van De Jeugd van Tegenwoordig, die als producer ook actief is voor andere artiesten. "Ik werk altijd met Bas. Echt, ik heb nog nooit een beat van hem afgeslagen. Als hij me iets nieuws laat horen, hoor ik er meteen een refrein bij. En als ik eenmaal achter de microfoon sta, lul ik zo'n track in een keer vol. Het gaat bij mij altijd snel. Je hoort wel van artiesten die een hele week in een studio zijn. Lijkt me niks, dan wordt het werken."

Over waar hij en Bas Bron BFMJT opnamen, wil hij niks zeggen. Met stalen gezicht: "Ik word er altijd met een blinddoek om naartoe gereden. En de studio heeft geen ramen, dus ik weet het niet eens."

De Vespatest
Behalve van merkkleding houdt Donnie ook veel van de frituurproducten van de Febo. Bij een optreden in het voorprogramma van De Jeugd van Tegenwoordig in Paradiso vergastte hij het publiek op bamischijven van het filiaal in de Leidsestraat. Voor AT5 onderwierp hij alle Amsterdamse vestigingen aan een eigen kwaliteitstest. Eén van de vaste onderdelen daarbij: kon Donnie er op zijn Vespa naar binnen rijden?

Ze zullen wel blij zijn met zoveel gratis publiciteit. "Ja, man. Ik moet binnenkort maar eens serieus met ze gaan zitten. Ik krijg weleens wat gratis mee, maar er moet meer in zitten. Het is een prachtig bedrijf, vind ik. Iemand heeft dat lang geleden zo allemaal bedacht en het bestaat nog steeds."

Wat kan hij ons aanraden van het Febomenu? "Kroketje, altijd lekker. Bamischijf, patatje oorlog. Een shoarmaburger, ouwe. Nee, een kipburgertje: lékkerrr."

Voor iemand die zo van snacken houdt, ziet hij er opvallend slank uit."Ja hallo, je moet het ook niet elke dag doen, hè. En als je 's avonds naar de Febo gaat, moet je overdag ook niet nog eens uitsmijters gaan eten en zo, want dan word je een tientonner. Snacken is ook plannen, weet je.'

Donnie: BFMJT (Magnetron Music)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden