PlusInterview

Rapper Cho komt na twee jaar met nieuw album: ‘Mijn muziek is als therapie voor me’

Na twee jaar stilte verscheen onlangs het nieuwe album Chosen van de Amsterdamse rapper Cho. ‘Ik voel vanaf het begin dat ik geroepen ben om dit te doen.’

Rajko Disseldorp
Rapper Cho: ‘Voor sommige mensen ben ik een gevestigde naam, maar ik zie mezelf nog steeds als timmerend aan de weg.’  Beeld Kwabena Appiah-nti
Rapper Cho: ‘Voor sommige mensen ben ik een gevestigde naam, maar ik zie mezelf nog steeds als timmerend aan de weg.’Beeld Kwabena Appiah-nti

Het was buslijn 66 die Cho (28, echte naam Giovanni Rustenberg) als achttienjarige jongen van de Bijlmer naar IJburg bracht. Op IJburg woonde rapper Adje, die Cho onder zijn vleugels nam en hem in zijn huis liet opnemen. Hoewel Cho toen nog een mbo-opleiding detailhandel volgde, en met de eveneens bekende rapper Idaly stage liep bij de Intertoys, was hij al volledig gefocust op muziek. “Om maar met de deur in huis te vallen,” zegt Cho na vijf minuten, “ik voel vanaf het begin dat ik geroepen ben om dit te doen.”

Waar kwam dat sterke gevoel vandaan? Is dat je geloof in God?

“Onder andere. Dat is de basis. Op jonge leeftijd begon mijn leven al om muziek te draaien. In de kerk is het balletje gaan rollen. Tijdens een jeugddienst moest ik een liedje rappen over God. Door die reacties, zeg maar, dat mensen begonnen te huilen en te springen in de lucht, en weet ik veel allemaal, voelde ik een soort bevestiging. Sindsdien weet ik het zeker.”

In Why Me? vraag je aan God waarom jij gekozen bent om dit te doen.

“Vanaf het begin werd ik gehoord en werd ik bestempeld als een van de besten. Dat heb ik altijd gewaardeerd. Maar daar kwam ook een druk bij kijken. Ik wilde presteren naar de druk die ik voelde en daar heb ik last van gehad. Ik heb geleerd ermee om te gaan. Als je goed bent, ben je goed en dan moet je er niet weg voor willen rennen. Het is heel gek, want mijn werk vraagt er eigenlijk om in de spotlights te staan, maar als persoon ben ik verlegen.”

Er zijn periodes waarin je jezelf terugtrekt en niemand je ziet. Wat doe je dan?

“Ik ben iemand die altijd in de studio is. Dag en nacht. Ik slaap daar. Ik vind dat heel belangrijk. Het is net als een voetballer die iedere dag moet trainen. Zelfs in mijn donkere periodes was ik altijd in de studio. En er is één periode geweest dat ik me minder geïnspireerd voelde. Dat had te maken met dat ik niet wist wat ik wilde zeggen. Met hoe de muziekgame eruitzag. Met mijn thuissituatie. Met zelf vader worden. En hoe daarmee om te gaan. Dat is ook een ding. Je kunt niet de hele dag de superster uithangen, terwijl je dochter je mist.”

Het klinkt alsof er veel op je afkwam.

“Zeker. Ik denk dat daar die pressure vandaan kwam. Als je zo lang geprezen wordt, dan wil je ook het beste blijven geven. Er was echt een periode dat iedereen bezig was met: waar blijft Cho? Ik wilde heel graag muziek uitbrengen, maar was niet in de space om te presteren zoals ik wilde. Ik wist dat ik eruit zou komen, maar ik wist ook dat ik eerst door die woestijn moest.”

Hoe kwam je uit die woestijn?

“Het geloof is heel belangrijk voor me. God begeleidt me te allen tijde. Ook al ga ik niet iedere zondag meer naar de kerk, mijn band met God is heel sterk. Daar haal ik mijn kracht uit. En mijn eigen muziek, dat is als therapie voor me. Als ik dingen niet zeg tegen mensen, dan zeg ik het op een beat en dan besef ik pas later: o, zo voelde ik me er eigenlijk over.”

Wat gaan de komende jaren je brengen?

“Ik heb nu mijn eigen platform New Vintage College en ik wil een eigen kledinglijn uitbrengen. Ik wil ook andere artiesten gaan pushen. En ik heb nog steeds internationale ambities. Voor sommige mensen ben ik een gevestigde naam, maar ik zie mezelf nog steeds als timmerend aan de weg. De intenties die ik hierbij heb, zijn heel puur. Ik doe dit niet voor de aandacht. Ik bedenk geen dansjes bij mijn muziek. Dit is shit vanuit mijn ziel, vanuit mijn hart. Het is puur en ik hoop dat de mensen mijn muziek zo zullen blijven ontvangen.”

Chosen is te beluisteren op Spotify en iTunes.

Veelzijdigheid

Cho (28) geldt al jaren als een van de belangrijkste rappers van Nederland. Het meest kenmerkende aan hem is de veelzijdigheid van zijn werk. Hij behaalde succes met clubhits als Workshop met Bokoesam en Popalik met Stefflon Don. Maar maakte met hetzelfde gemak gevoelige liefdesliedjes zoals Was je nog maar hier én nummers waarin hij puur rapte, zoals ’93. Die veelzijdigheid is ook te horen op zijn nieuwe album Chosen, waarin hij zich wederom een vakkundige rapper toont, die met ieder soort beat uit de voeten kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden