Ramsey Nasr nieuwe Dichter des Vaderlands

Ramsey Nasr (R) wordt woensdag gekozen tot de nieuwe Dichter des Vaderlands en ontvangt zijn prijs uit handen van Driek van Wissen (L) in het Werkteater in Amsterdam. Foto ANP Beeld
Ramsey Nasr (R) wordt woensdag gekozen tot de nieuwe Dichter des Vaderlands en ontvangt zijn prijs uit handen van Driek van Wissen (L) in het Werkteater in Amsterdam. Foto ANP

AMSTERDAM - Ramsey Nasr (1974) is de nieuwe Dichter des Vaderlands. De winnaar werd woensdagavond bekendgemaakt tijdens een live-uitzending van de NPS in Het Werkteater in Amsterdam. Het boegbeeld van de Nederlandse poëzie voor de komende vier jaar treedt in de voetsporen van Driek van Wissen.

Het Nederlandse publiek kon sinds 2 januari via internet stemmen op de vijf genomineerde dichters: Tsead Bruinja, Joke van Leeuwen, Erik Menkveld, Ramsey Nasr en Hagar Peeters. In de uitzending waren gefilmde portretten van de vijf te zien waarin ze een proeve van bekwaamheid aflegden door een eigen gedicht over het jaar 2008 voor te dragen. In totaal hebben ruim 19.600 mensen hun stem uitgebracht.

Nasr is dichter/schrijver, acteur en regisseur. Jarenlang trad hij op met toneelgroep Het Zuidelijk Toneel. Zijn eerste dichtbundel verscheen in 2000: 27 Gedichten & Geen Lied, in 2004 gevolgd door Onhandig Bloesemend. In 2006 verscheen zijn laatste dichtbundel Onze-Lieve Vrouwe-Zeppelin. In 2005 vervulde hij de functie van stadsdichter van Antwerpen.

Nasr wil proberen de maatschappij meer bij poëzie te betrekken. ''Voor mij is een Dichter des Vaderlands iemand die enerzijds in staat is als ambassadeur voor de Nederlandstalige poëzie op te treden in alle mogelijke gedaantes, op alle denkbare manieren: in scholen en theaters, op universiteiten, in achterstandswijken en via alle media, samen met de vele dichters die dit land rijk is'', kondigde hij aan. ''En die zich anderzijds via de poëzie wil inzetten voor een land - niet voor één stad, niet voor één provincie of een verzamelde achterban, maar voor een land dat heropgebouwd wil worden.''

De verkiezing van de Dichter des Vaderlands is dit jaar strenger dan bij eerdere verkiezingen. Een commissie van deskundigen stelde vooraf een lijst van geschikte dichters op. Aan de laatste verkiezing in 2005 kon in principe iedere dichter meedoen. Ook moesten dichters voor deze verkiezing minimaal twee bundels bij een erkende uitgeverij hebben gepubliceerd. De vorige keer was een dichtbundel genoeg.

De verkiezing vindt tegenwoordig een keer in de vier jaar plaats. In 2000 werd Gerrit Komrij gekozen, in 2004 gevolgd door ad-interim Simon Vinkenoog en in 2005 door Van Wissen. Vinkenoog nam het stokje voor een jaar over omdat Komrij er genoeg van had. De organisatie is in handen van Poetry International, de Koninklijke Bibliotheek, NPS, NRC Handelsblad en de Poëzieclub. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden