Rambam beticht manager Herman Brood van fraude

Rambam beschuldigt Koos van Dijk, de ex-manager van Herman Brood, ervan dat hij tegen betaling valse schilderijen voorziet van een echtheidscertificaat.

De makers van Rambam Beeld VARA
De makers van RambamBeeld VARA

De makers van het VARA-programma beweren hem te ontmaskeren in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen dat op 20 januari begint.

De programmamakers vervalsten een schilderij en lieten dat door Koos van Dijk op echtheid controleren. Van Dijk geeft in de uitzending schriftelijk aan dat het om een echte Brood gaat en levert tegen betaling een echtheidscertificaat. Hij voorziet het schilderij vervolgens eigenhandig van achtergrondinformatie en een passende titel en geeft het een 'reële verzekeringswaarde van 10.000 euro', zo kondigde de VARA dinsdag in een persbericht aan.

Deal
Om vast te stellen of Koos van Dijk uit onwetendheid of ter kwader trouw handelt, stelde een Rambam-redacteur een zakelijke deal voor. Hij vertelt Van Dijk vervalsingen te willen laten maken 'voor de Chinese markt' en vraagt hem deze van een echtheidscertificaat te voorzien. Daar staat Van Dijk zeker niet afwijzend tegenover, vertelt hij de redacteur. En om te helpen bij de kunstvervalsing, geeft hij vervolgens aanwijzingen voor de in te huren Chinese kunstschilders, zodat zij de vervalsingen zo goed mogelijk kunnen maken.

Koos van Dijk laat via zijn advocaat weten dat hij op de hoogte was van de undercoveractie van Rambam en meespeelde 'om het netwerk van vervalsers te kunnen achterhalen en oprollen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden