PlusFilmrecensie

Rake observaties over de perikelen van begin dertigers

Roosje van der Kamp
null Beeld

Rake observaties over de perikelen van begin dertigers spelen de hoofdrol in het Franse Playlist. Dit is een film over een generatie die is opgegroeid met het advies vooral te doen wat je leuk vindt, maar nu geconfronteerd wordt met het besef dat niet alle dromen uitkomen. Geen huisje-boompje-beestje, maar los-vaste relaties, minimumloonbaantjes en woonproblemen.

Sophie (Sara Forestier) wil niets liever dan stripboeken maken (tegenwoordig ‘graphic novels,’ aldus haar baas). Ze scoort een baantje bij een belangrijke Parijse uitgever, maar niet om haar tekentalent. Voor een schraal loon doet ze de pr van de mannen die het wel hebben gemaakt. Haar baan biedt weinig uitzicht, maar Sophie is met haar dertig jaar ook te oud om aan een formele opleiding te beginnen.

Het speelfilmdebuut van Nine Antico, die net zoals Sophie illustrator is, flirt met andere kunstuitingen. De film maakt enkele oppervlakkige verwijzingen naar stripboeken en gebruikt, zoals de titel al suggereert, gretig muziek. Maar juist de stille scènes, die vertrouwen op de taal van de camera – close-ups van gezichten in het midden van gesprekken – zijn het meest aangrijpend. Daarentegen voelt het zware gebruik van muziek misplaatst aan.

Playlist valt vooral op door zijn ­ambitieuze vorm, die, zoals tegen het einde van de film blijkt, verwijst naar de toelatingsopdracht die Sophie voor een kunstopleiding moet uitvoeren: zwart-wit, met een voice-over die theoretische uitleg geeft.

Maar zoals wel vaker het geval is bij schoolopdrachten blijkt ook deze ­opgave gekunsteld. Het volgen van de arbitraire regels leidt af van de verkenning van Sophies innerlijke leven en van de vraag die zij moet beantwoorden: of zij ondanks tegenslagen haar droom moet blijven najagen of dat het misschien het beste is om op te geven.

Niet anders dan Sophies leven is Playlist rommelig, enigszins onaf, maar ook vaak sensitief en raak. En dat is misschien juist passend voor een film die gaat over volwassen worden.

Playlist

Regie Nine Antico
Met Laetitia Dosch, Sara Forestier
Te zien in Eye, Filmhallen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden