PlusAchtergrond

Radio van Deyssel wandelt deze keer met het publiek door de buurt

Na zeven afleveringen van Radio van Deyssel vanuit het pop-uptheater in de Van Deysselbuurt, wordt de achtste editie dit weekend een luisterwandeling door de buurt. ‘Het is deze keer echt een ode aan de Van Deyssel.’

Anne van de Wetering
In niet-coronatijden komt Radio van Deyssel vanuit het pop-uptheatertje in de buurt. Beeld Lisa Maatjens
In niet-coronatijden komt Radio van Deyssel vanuit het pop-uptheatertje in de buurt.Beeld Lisa Maatjens

“Wat zou je willen?” vroeg Frascati Producties aan Hanna Timmers, na een theaterproject in de Lodewijk van Deysselbuurt in oktober 2017. Ze wilde vooral langer blijven en niet na een voorstelling weer het centrum ingaan. Pop-up Theater van Deyssel is inmiddels een professioneel theatertje. Vier keer per jaar maakt Timmers met buurtbewoners de voorstelling Radio Van Deyssel, over zichzelf en hun buurt. “Het is hier misschien wel leefbaarder dan op veel andere plekken in Amsterdam,” zegt Timmers.

In de Lodewijk van Deysselstraat in Nieuw-West zie je overal dezelfde gele letters: kapper, buurtkeuken en na een tijdje: theater. Voor het theater zitten theatermaker Hanna Timmers, social designer Luca Slagmaat en Ouassim Baddaou van 13. Netjes op 1,5 meter van elkaar.

Timmers en Van Slagmaat maken Radio van Deyssel sinds 2018. De volgende editie is de achtste. Normaal gesproken is het een voorstelling waarbij publiek opeengepakt zit in het kleine theater. Deze keer wordt het een ‘coronaproof’ luisterwandeling, die Wie we zijn heet.

Vallen en opstaan

“Het zijn verhalen over de mensen uit de buurt, in een tijd waarin je meer op jezelf en de kleine buurt wordt teruggeworpen. Het publiek loopt door de hele buurt. Het is deze keer echt een ode aan de Van Deyssel, omdat wij zo van de buurt en van de mensen zijn gaan houden. Dat werd ons de afgelopen tijd, toen we er juist niet konden zijn, heel duidelijk.”

Met vallen en opstaan hebben Timmers en Van Slagmaat geleerd hoe ze die verhalen moeten vinden. “In het begin,” vertelt Timmers, “hadden we alleen maar aanspraak als we de ramen aan het zemen waren en mensen een opmerking maakten omdat ze vonden dat we het niet goed deden. Toen zijn we iedere dag de ramen gaan wassen.”

In de coronacrisis voelde het wat ongepast om voortdurend de straat op te gaan, omdat iedereen binnen moest blijven. “Daarom zijn we bij mensen die we de afgelopen twee jaar hebben leren kennen langs de deur gegaan.”

Baddaou vertelt een van die verhalen over de dieren in de wijk. “Parkieten, honden, kraaien, duiven, katten. Er zitten hier ook vossen, die zie je soms. En ratten, die hebben geen natuurlijke vijanden, behalve heel grote katten.” Hij vindt Radio van Deyssel niet zomaar theater: “De meeste theaters doen fabeltjes en kindertoneelstukken, maar dit theater doet verhalen van de hele buurt. Dan hoeven mensen niet te denken dat ze saai zijn en niets te vertellen hebben. Het is serieus en ook gezellig.”

Sloop en renovatie

De wijk wordt de komende jaren onder handen genomen door Rochdale, die partner is van Radio van Deyssel. Timmers: “We zijn best goed op de hoogte van de stadsvernieuwingsplannen, de bewoners inmiddels ook. Bewoners uiten tegen ons hun zorgen over de sloop en de renovatie. Laatst was iemand in paniek omdat ze dacht dat ze al moest verhuizen en al aan het opruimen was. Die belde niet met Rochdale, maar praat wel met ons. Rochdale noemt ons wel de ogen en oren van de wijk, maar daar laten we ons niet echt voor lenen. We zijn gestopt om het over de buurtbewoner te hebben alsof het een aparte diersoort is, wij zijn hier ook bewoners.”

Als het aan Baddaou ligt zou het theater nog meer gebruikt kunnen worden voor belangrijke dingen: “Bijvoorbeeld ook kinderen met Rochdale laten praten over wat er met de buurt gebeurt.”

Radio van Deyssel #8: Wie we zijn, 5-7/6 (uitverkocht). Een podcast van de wandeling is vanaf 12/6 te horen via de site van Frascati.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden