PlusANALYSE

Radio-dj Mattie Valk is gevangene van eigen personalityshow

Mattie Valk, dj van Qmusic, maakte op de radio bekend dat hij niet de vader is van de tweeling die in maart geboren werd. Waarom deed hij dat?

Mattie en Wietze toen bekend werd dat eerstgenoemde vader werd van een tweeling. Beeld Instagram
Mattie en Wietze toen bekend werd dat eerstgenoemde vader werd van een tweeling.Beeld Instagram

Radio-dj Mattie Valk had er het liefst voor gekozen de ontstane situatie in zijn eigen tijd, onder de radar, 'met
alle betrokkenen vorm te geven'. In plaats daarvan las zijn onafscheidelijke Qmusiccollega Wietze de Jager live op de radio zijn openhartige brief voor waarin Valk vertelt dat hij niet de biologische vader blijkt te zijn van de tweeling die in maart, weken te vroeg, geboren werd. Dat is een heel slechte film.

Maar waarom voelt hij de indringende behoefte het nieuws met iedereen te delen? Zelf schrijft hij dat hij het enorme medeleven rondom de kinderen niet langer op de juiste manier kan ontvangen, maar is hij niet vooral een gevangene geworden van zijn eigen personalityprogramma?

Het is een duidelijke trend onder bekende Nederlanders in de wereld van de sociale media: deel op gezette tijden iets uit je persoonlijke leven, dan ben je in elk geval voorlopig weer even af van de roddelpers. Via Instagram en Twitter zijn ze in staat zelf het beeld te boetseren dat de buitenwereld van hen heeft.

'Een klein wonder'
Valk, maar ook collega De Jager, gaat nog een stapje verder. Wie in de ochtenduren weleens op Qmusic afstemt, weet: Mattie en Wietze delen daar vrijwel hun volledige persoonlijke leven. Dat is de kern van het programma. Valk vertelde daar begin 2015 ook dat hij en Kirsten, met wie hij toen twaalf jaar samen was, geen kinderen konden krijgen. De medische molen zouden ze aan hen voorbij laten gaan, de kinderwens werd geparkeerd. Toch al een behoorlijke intieme mededeling.

Uit de brief

Zoals jullie merken heb ik even wat tijd voor mezelf genomen.
(...) De kwetsbaarheid van twee pasgeboren kinderen brengt me naar plekken van mezelf die ik nog niet kende. Er is in de meest extreme vormen angst, geluk, verdriet. Maar de afgelopen periode heeft ongeloof de boventoon gevoerd toen bleek dat ik niet de biologische vader ben van de twee vechtertjes.
(...) Het liefst had ik ervoor gekozen om dit op mijn eigen tijd, onder de radar, met alle betrokkenen vorm te geven. Echter de situatie bleek onhoudbaar. Ik en mijn familie kunnen niet langer het enorme medeleven rondom de kinderen op de juiste manier ontvangen. (...) Bedankt voor al jullie liefde, en tot binnenkort.
Mattie

In december werd er tóch opnieuw leven geblazen in de kinderwens. De dokter zag een hartje kloppen - twee, zelfs. "Een klein wonder," deelde Mattie snel mee in zijn radioprogramma - waarmee hij de luisteraar deelgenoot maakte van de aanstaande gebeurtenissen. En dat traject is vrij overzichtelijk: negen maanden later moeten de kinderen er zijn. Ze kwamen een heel stuk eerder, in maart werd de tweeling - twee meisjes - veel te vroeg geboren en verdween Mattie van de radio. Nieuws kwam er nauwelijks meer, totdat gisteren een bom werd gedropt.

Gedwongen
Voor Linda Duits, gespecialiseerd in populaire cultuur en media, is het een duidelijk geval 'niet meer terug kunnen', hoe pijnlijk dat ook is. Deel je het begin van de zwangerschaps­cyclus - dat geldt voor bekendheden, maar ook voor mindere publieke figuren - dan willen mensen weten hoe het afloopt. En nee, Valk had niet kunnen bedenken dat dit op zijn pad zou komen, maar tekende wel voor het volledig berichten over de zwangerschap met het tonen van de eerste foto van de echo.

Door nu zelf met zijn verhaal te komen heeft Valk in elk geval een nóg pijnlijkere - is dat mogelijk? - situatie voorkomen. Hij beheerst nu zelf het verhaal dat in de (roddel)pers komt, wat nog altijd beter is dan een grootse onthulling. Duits: "Het was altijd uitgekomen. Maar dan nog: het is zo intiem. Media, zowel on- als offline, berichten er nu volop over. Maar willen Frank en Gerda uit Zoetermeer dit wel weten? Ik vermoed dat Valk nooit de intentie gehad heeft dit met heel Nederland te delen, maar hij moet zich ergens gedwongen hebben gevoeld."

Al met al een lesje mediawijsheid voor celebrities. Maar ook die les kent geen winnaars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden