Radio 1 maakt schoon schip

HILVERSUM - Een groot aantal programma's op Radio 1 zal per september verdwijnen, waaronder Kassa van de Vara en Stand.café van de NCRV.

De herinrichting van de zender is noodzakelijk om ruimte te maken voor de nieuwe omroepen WNL en PowNed. Ook ouderenomroep Max krijgt voor het eerst ruimte op de nieuwszender.

''Programma's als Kassa, Stand café en Radio online van de Tros verdwijnen. RKK verliest het programma Kruispunt en Ikon het programma De andere wereld. De zendtijd op Radio 1 is niet van elastiek. Niet voor iedereen is plek,'' zegt zendermanager Laurens Borst.

Met nieuwe programma's van de NPS en de Vara in de ochtend wil Borst proberen nieuwe luisteraars naar Radio 1 te trekken. De nieuwe ochtendprogramma's waar de zendermanager een optie op heeft, worden gepresenteerd door Felix Meurders (Vara) en Prem Radhakishun (NPS). '' 's Ochtends is het moment om nieuwe luisteraars aan de zender te binden.''

Radio 1 had volgens Borst in 2009 een marktaandeel van 7,2 procent. De doelstelling voor 2010 is een aandeel van 7,7 procent.

Gisteren hield het EO-ochtendprogramma Dit is de dag een protestactie. Presentatoren Tijs van den Brink en Michiel Gouman lieten zich tijdens de uitzending met een hoogwerker ophijsen, om te voorkomen dat hun ochtendshow naar de middag wordt verplaatst. ''We willen dolgraag een ochtendshow blijven maken,'' verklaarde presentator Tijs van den Brink.

Borst noemde de protestactie voorbarig, omdat de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) pas in juni de knoop doorhakt over de toekomst van Dit is de dag. Bovendien, vindt Borst, maakt de verhuizing van het EO-programma naar de middag deel uit van een megaoperatie waarbij alle omroepen op Radio 1 moeten inschikken.

Borst wil dat de EO het programma Dit is de dag gaat voortzetten in de middag. ''De huidige middagprogramma's over consumentenzaken en gezondheid zijn goed, maar missen af en toe de nieuwsurgentie. De EO kan de nieuwsfunctie van de zender in de middag versterken. Ik zie dat juist als iets positiefs,'' aldus Borst. ''Wat mij betreft blijft het programma precies hetzelfde in de middag.'' (HET PAROOL)

Foto ANP Beeld
Foto ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden