Raad voor Cultuur pleit voor allesomvattend muziekbeleid

Het muziekbeleid in Nederland moet aandacht schenken aan alle vormen van talent en alle vormen van muziek.

ANP
Volgens de Raad voor Cultuur wordt innovatie in muziek niet altijd gestimuleerd. Beeld anp
Volgens de Raad voor Cultuur wordt innovatie in muziek niet altijd gestimuleerd.Beeld anp

Dat gebeurt nu te weinig, zegt de Raad voor Cultuur in een advies aan het kabinet.

"Niet overal stimuleert de overheid innovatie, niet overal koestert ze excellentie en topkwaliteit. Deze overheidszorg is vooral voorbehouden aan de traditionele genres, en ook daar hebben we laten zien dat beleid op veel plekken tekortschiet."

"Van een integraal en inclusief muziekbeleid - dat niets of niemand uitsluit - is noch op rijksniveau, noch op regionaal en gemeentelijk niveau sprake," stelt de raad.

"Niet dat alles en iedereen in aanmerking moet komen voor aandacht of subsidiëring vanuit de overheid," maar de raad vindt "dat in alle genres creatie, innovatie, experiment, toptalent en topkwaliteit aandacht verdienen. Hetzelfde geldt voor een aantal basisvoorzieningen zoals educatie".

Muziekhuizen
Het muziekbeleid moet worden afgestemd met provincies en gemeenten. "Wij bepleiten een nauwere samenwerking tussen overheden onderling, tussen overheden en fondsen en tussen overheden, fondsen en sector."

"Zij staan gezamenlijk voor de opdracht om te bouwen aan een sterk, duurzaam muzikaal ecosysteem per regio, waarin amateurmuziek, muzikaal experiment en de nationale top in een inspirerende wisselwerking met elkaar worden gekoesterd en gestimuleerd."

In de culturele basisinfrastructuur (BIS), het systeem waarmee de overheid de kunsten steunt, moet verder ruimte komen voor bijvoorbeeld "enkele middelgrote of grote ensembles of muziekhuizen in verschillende genres".

Tien adviezen
Verder moet worden gekeken naar taak en plaats van omroepensembles. Ook moet er meer diversiteit komen, want lang niet alle bevolkingsgroepen worden bediend, en een verbetering van de arbeidsmarkt voor muziekprofessionals.

Het advies voor de muzieksector is het eerste in een reeks van tien sectoradviezen die de komende maanden moeten verschijnen. Ze gaan onder meer over theater, beeldende kunst, de audiovisuele sector, musea en letteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden