Raad voor Cultuur adviseert toelating ON! en Zwart in publiek bestel

De omroepen Ongehoord Nederland (ON!) en Zwart moeten voorlopig een plek krijgen in het publieke bestel. Dat adviseert de Raad voor Cultuur aan demissionair mediaminister Arie Slob.

ANP
Initiatiefnemers Akwasi en Gianni Grot van de nieuwe Omroep Zwart. Beeld ANP
Initiatiefnemers Akwasi en Gianni Grot van de nieuwe Omroep Zwart.Beeld ANP

ON! en Zwart zijn volgens de raad ‘van toegevoegde waarde, omdat zij een herkenbare stroming vertegenwoordigen, nieuwe doelgroepen bedienen en de verscheidenheid van het aanbod vergroten’. Wel moet ON! zich distantiëren ‘van de structurele diskwalificatie van de NOS als onafhankelijke nieuwsvoorziening’, vindt de raad. Als ON! de NOS stelselmatig blijft beschuldigen van het bewust verspreiden van desinformatie, doet de nieuwe omroep volgens het adviesorgaan afbreuk aan ‘het vertrouwen in het bestel en in de journalistiek in zijn totaliteit’.

Ook Zwart moet alert blijven op journalistieke waarden, staat in het advies. Daarbij verwijst de raad naar het incident waarbij Zwart-medeoprichter Akwasi een EO-journalist ‘op onaanvaardbare wijze onder druk heeft gezet om materiaal te verwijderen’.

Waarde bewezen

De huidige aspirant-omroepen PowNed, WNL en Human hebben volgens de raad hun extra waarde bewezen. In de komende vier jaar moeten zij een samenwerkingsomroep vormen met een van de zes erkende omroepen AvroTros, KRO-NCRV, BNNVara, EO, Max en VPRO.

Nu er geen omroepen verdwijnen en wel bijkomen, vreest het adviesorgaan wel voor ‘versplintering van het aanbod’. Door onder andere de ontzuiling en de individualisering zijn de doelgroepen, en dus de criteria voor toelating van verschillende stemmen, niet meer zo duidelijk. Er moeten daarom volgens de raad scherpere maatstaven worden opgesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden