Raad van State verlaagt boete voor 'commerciële' TROS-kindershow

De TROS heeft weer een slag geslagen in een al jaren voortslepende strijd om een megaboete van het Commissariaat voor de Media. De boete van 270.000 euro - in 2009 de hoogste boete die ooit door het Commissariaat was opgelegd - was al door de rechter met de helft verminderd, maar wordt nu ook nog door de Raad van State verminderd naar 100.000 euro. Dat blijkt vanmorgen uit een uitspraak van de raad.

null Beeld

Het Commissariaat had de TROS in 2009 de boete opgelegd omdat de omroep veel te weinig zou hebben betaald voor de uitzendrechten van de kinderserie Bibaboerderij, waardoor sprake zou zijn van verboden sponsoring van een kinderprogramma. Ook zou de TROS te lang zijn doorgegaan met uitzending, nadat al lang en breed duidelijk was dat de C1000 allerlei Bibaboerderij-producten verkocht. De TROS ging - net als het Commissariaat - in hoger beroep bij rechtbank in Amsterdam en kreeg daar gedeeltelijk gelijk. De rechtbank oordeelde namelijk dat het onder de kostprijs aankopen van een televisieprogramma geen schending van het sponsorverbod betreft.

Dienstbaarheid
Toch overtrad de omroep wel de regels, vond ook de rechtbank. 'Het dienstbaarheidsverbod houdt in dat een publieke omroep niet bij mag dragen (niet dienstbaar mag zijn) aan het maken van winst door een derde partij', oordeelde de rechter. De boete werd verlaagd. Een hoger beroep bij de Raad van State moest het bedrag nog wel wat verder verlagen en dat is nu gelukt. Vooral het feit dat het Commissariaat nog niet eerder een boete heeft opgelegd wegens overtreding van het dienstbaarheidverbod in verband met merchandising, zou tot verlaging van het bedrag hebben moeten leiden, oordeelt de raad.

Ook is een zogenoemde boeteverhogende omstandigheid 'dubbel meegenomen'. De rechtbank heeft dit ten onrechte niet onderkend, vindt de RvS. De boete is verlaagd tot een ton. De proceskosten moeten door het Commissariaat worden betaald.

Het Commissariaat respecteert de uitspraak, maar houdt vast aan hun standpunt dat kinderprogramma's vrij dienen te zijn van commercie. 'Op dat punt zijn we ook in het gelijk gesteld, de boete blijft overeind', aldus een woordvoerster. 'Deze uitspraak bevestigt de juistheid van ons besluit ten aanzien van het onderdeel dienstbaarheid. Het is een belangrijke toezichtstaak voor het Commissariaat om commerciële beïnvloeding van kinderen door de publieke omroep te voorkomen. De publieke omroep moet een veilige haven voor kinderen zijn en kinderprogramma's dienen vrij te zijn van commercie.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden