PlusTheaterrecensie

Que Sera Sera is een boeiend en hilarisch college filmgeschiedenis

Elise van Dam
Bert Haelvoet en Damiaan De Schrijver springen in Que Sera Sera van rol naar rol. Beeld tim-wouters
Bert Haelvoet en Damiaan De Schrijver springen in Que Sera Sera van rol naar rol.Beeld tim-wouters

“Deze voorstelling is hoofdzakelijk een intro,” merkt Damiaan De Schrijver op. Met Que Sera Sera biedt het Belgische gezelschap STAN een vermakelijke en geestige inleiding op het werk van filmmakers Alfred Hitchcock en Jean-Luc Godard, in wier huid respectievelijk Damiaan De Schrijver en Bert Haelvoet een paar keer kruipen tijdens de voorstelling.

Naast de twee acteurs zit op het podium Tim Wouters, geïntroduceerd als ‘technieker, souffleur en lijk’. Al binnen vijf minuten wordt hij gewurgd met een touw wanneer de twee mannen de openingsscène uit Rope naspelen. Een cruciale film in Hitchcocks oeuvre, die het begrip ‘suspense’ tot het uiterste oprekte. Het lijk zit de hele film lang in een kist middenin een woonkamer waar de moordenaars vervolgens een feest geven.

Op het toneel, vol met filmverwijzingen, van een opgezette kraai tot een hakblok met bijl, worden ook interviews nagespeeld, zoals die van de Franse cineast François Truffaut met Hitchcock voor ‘cinefielenbijbel’ Hitchcock/Truffaut, en het televisie-interview van Dick Cavett met het enfant terrible van de Franse film Jean-Luc Godard.

Maar het woord ‘naspelen’ doet wat De Schrijver en Haelvoet doen eigenlijk tekort. Ze springen van rol naar rol, waardoor Hitchcock ook zomaar in gesprek kan zijn met Godard. En ondertussen worden er quizvragen op de toeschouwers afgevuurd. Wie was die voluptueuze actrice uit Lifeboat? In welke film deed Hitchcock zijn eerste cameo? Het duurt even voor de zaal loskomt met antwoorden. “Dat ging in België beter.”

De Schrijver en Haelvoet spelen sterk op het publiek en elkaar in. Met veel hilariteit en soms op het randje van chaotisch, geven De Schrijver en Haelvoet een mooi filmlesje over ‘MacGuffins’, suspense en het belang van de situatie boven het verhaal.

En zoals het een goede introductie betaamt, krijg je er zin van om na de voorstelling direct (weer) in het werk van deze filmmakers te duiken.

Theater Que Sera Sera
Door STAN
Gezien 2/10 Brakke Grond
Te zien aldaar t/m 5/10

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden