PvdA-kandidaten vaakst aan tafel bij de publieke omroep

Kamerkandidaten van de Partij van de Arbeid waren sinds 1 januari gewilde gast bij programma's van de publieke omroep. Dat blijkt uit onderzoek dat NRC woensdag publiceerde.

Het Parool
PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher in gesprek met media Beeld anp
PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher in gesprek met mediaBeeld anp

NRC hield bij welke Tweede Kamerkandidaten in elk van twaalf grote rubrieken van de publieke omroep (NPO) verschenen.

De krant analyseerde zeven talkshows en vijf actualiteitenrubrieken, waaronder De Wereld Draait Door, Jinek, Pauw & Jinek, Nieuwsuur, Goedemorgen Nederland en Pownews Flits. Daaruit bleek dat PvdA-kanditaten het vaakst aan het woord waren in die programma's.

Aantal zetels
De krant bracht ook in beeld over welke partijen en politici landelijke kranten, opiniebladen en nieuwssites het meest schreven tussen 1 januari en 12 maart en hoe vaak politieke berichten werden gedeeld op sociale media. Dat gebeurde op basis van databank LexisNexis.

In het onderzoek werden punten toegekend aan kandidaten die in de programma's verschenen. Bij andere nieuwsmedia werd geteld hoe vaak de partijen of politici in relatie tot de verkiezingen werden genoemd.

Dat aantal werd vervolgens vergeleken met het aantal zetels waarmee de partij op dat moment in de peilingen stond. Zo kon worden bepaald of de partij over- of ondervertegenwoordigd was.

DENK oververtegenwoordigd
Zelf schreef NRC het meest over de VVD, net als De Telegraaf en het Algemeen Dagblad. De Volkskrant en Trouw noemden PvdA het vaakst.

De media-aandacht voor de PvdA - die op plek zeven in de peilingwijzer staat - is volgens NRC onder andere te wijten aan de regeringsverantwoordelijkheid van de partij.

Uit de bevindingen van NRC blijkt ook dat DENK en rechtse splinterpartijen relatief vaak aan het woord kwamen. Zo schreven kranten en grote nieuwssites bijvoorbeeld negen keer meer over DENK dan de partij op basis van hun twee zetels in de peilingen zou verdienen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden