PvdA en GroenLinks willen einde aan 'homofobie' Voetbal Inside

PvdA en GroenLinks scharen zich achter de oproep van COC Nederland en het Transgender Netwerk Nederland aan sponsoren van Voetbal Inside om de samenwerking met het programma op te zeggen.

null Beeld anp
Beeld anp

De twee belangenorganisaties doen de oproep na een reeks incidenten in het programma met een homofoob karakter. De druppel was een 'grap' over VTM-journaliste Bo Van Spilbeeck, die vanaf deze week als vrouw door het het leven gaat. René van der Gijp maakte in de uitzending van vrijdag bekend voortaan als 'Renate' door het leven te gaan.

Daarna verscheen hij met een pruik. Het bleek een grap over Van Spilbeeck te zijn. Vooral Johan Derksen had veel plezier om de act. "We moeten niet net doen alsof dit normaal is", stelde hij. "Maar ieder gek heeft zijn gebrek."

Het is niet de eerste maal dat Voetbal Inside en zijn presentatoren homofobie wordt verweten. Met flinke regelmaat wordt aan tafel geroepen dat voetbal geen sport voor homo's is. Ook maken Van der Gijp, Derksen en Wilfred Genee vaak grappig bedoelde opmerkingen over vrouwen en minderheden.

Met spoed in gesprek
In december stelden hoofdsponsoren Heineken en Gillette met RTL in gesprek te gaan over het programma. Heineken vond alle opmerkingen "niet oké" en Gillette stelde "geen enkele boodschap goed te keuren die mensen raakt vanwege huidskleur, gender, denkbeelden of seksuele oriëntatie".

Maar de twee bedrijven besloten zich uiteindelijk toch niet terug te trekken als sponsor. Het COC en TNT "zijn klaar met de trieste trans- en homofobie" in het programma en willen met spoed in gesprek met RTL en de sponsoren.

"Blijkbaar zijn ze met hun ideeën over transgenderpersonen en homo's diep in de vorige eeuw blijven hangen en na het zoveelste incident krijg je de indruk dat dat ook niet meer gaat veranderen", reageren TNN-voorzitter Brand Berghouwer en COC-voorzitter Tanja Ineke.

De PvdA schaart zich achter de oproep van de twee belangenorganisaties, zo laat het roze netwerk van de partij op Facebook weten.

Duidelijk stanpunt
De socialisten willen van emancipatieminister Ingrid van Engelshoven weten of er wel genoeg wordt gedaan aan de bestrijding van homo- en transfobie in Nederland. Ook GroenLinks laat weten zich aan te sluiten bij de kritiek het COC.

De sponsoren waren zondag niet voor commentaar bereikbaar. De KNVB laat in een reactie weten "een heel duidelijk standpunt te hebben over homo-acceptatie in de sportwereld. We hebben ons daar de afgelopen jaren op heel veel manieren hard voor gemaakt. Maar we zijn niet bij machte om iedereen die iets meent over voetbal te moeten zeggen op de juiste gedachten te brengen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden