Plus

Puisten uitknijpen op YouTube: hoe meer pus, hoe beter

Online filmpjes waarin puisten worden uitgeknepen zijn populair. U vraagt zich af waarom? Ze ontladen en geven voldoening, zeggen de liefhebbers. 'Ik ervaar vlinders in mijn buik; net als bij een eerste kus.'

Beelden van de sociale media van Dr. Pimple Popper van de Amerikaanse dermatoloog Sandra LeeBeeld Dr. Pimple Popper

'Operation Kill George.' Het is een klassieker binnen de online gemeenschap van popaholics, liefhebbers van filmpjes waarin puisten worden uitgeknepen.

George, een twintig jaar oude cyste, wordt met veel inspanning verwijderd van iemands rug. "We zullen nu toch wel bijna klaar zijn," hijgt de dermatoloog na een minuut of zes. Uiteindelijk duurt het uitknijpen ruim tien minuten.

George is een cyste, maar ook mee-eters en puisten zijn populair. Op YouTube is er een eindeloze stroom aan filmpjes met enthousiaste titels als 'Blackheads from Heaven!' en 'Meatball Cyst'. De meeste zijn afkomstig van de Amerikaanse dermatoloog Sandra Lee.

Voldoening
Onder haar alias Dr. Pimple Popper heeft Lee in twee jaar een pukkelimperium gebouwd, goed voor ruim twee miljoen volgers. Ze post dagelijks uitknijpfilmpjes op haar sociale media, treedt op in talkshows en verkoopt huidproducten via haar website.

Waarom kijken mensen hier zo graag naar? Op het online forum Reddit.com/r/popping, bedoeld voor de liefhebbers, stelde Lee haar fans dezelfde vraag.

Ruim honderd mensen reageerden op de oproep, het merendeel was vrouw. Sommigen zeiden ook graag puistjes uit te knijpen, anderen vonden het alleen leuk om de handeling te observeren.

De reden om te kijken, kwam bij iedereen op hetzelfde neer: uitknijpfilmpjes geven voldoening.

De één vergeleek de ervaring met het opendraaien van een knellende deksel, de ander vond het meer weghebben van onkruid wieden. Eén popaholic bekende zelfs vlinders in de buik te voelen: "Net al bij een eerste kus."

Opluchting
Volgens Lai-Fong de Boer (45), eigenaar van blog De Puistencoach, zit de aantrekkingskracht 'm in de ontlading. Ze werkte jaren als schoonheidsspecialist en heeft elk type puist wel gezien. "Vergelijk het met een knoop in je schouders. Wanneer je die laat masseren is het even pijnlijk, maar als de knoop eruit is, voel je je opgelucht. Zo werkt het ook met puistjes uitknijpen."

De Boer is onder de indruk van de kundigheid waarmee Lee haar video's maakt, maar benadrukt wel dat de Amerikaanse dermatoloog alleen zeer extreme gevallen filmt. "Zo ver laten we het in Nederland toch niet snel komen, gelukkig." Dat zal er ook mee te maken hebben dat zulke ingrepen in Nederland doorgaans worden vergoed, terwijl veel Amerikanen onverzekerd zijn. Lee biedt de behandelingen kosteloos aan, in ruil om ze te mogen filmen.

Uren plezier
Voor Hanneke Eilander (30) kan het niet extreem genoeg zijn. Ze kijkt dagelijks een filmpje van Dr. Pimple Popper. Liefst voor het slapengaan, omdat Lee zo'n prettige stem heeft. Maar Eilander houdt ook van de sensatie - hoe extremer de aandoening, hoe beter - en het schone gevoel dat ze ervaart als de pukkel wordt verwijderd. Smerig vindt ze het allang niet meer. "In het begin had ik dat af en toe, maar inmiddels ben ik aan de filmpjes gewend."

Haar lievelingsfilmpje heet 'Momma Squishy'. In deze zesdelige sessie neemt Lee een vrouw onder handen die onder de bultjes zit. Eilander heeft alle delen gezien. "Genoeg materiaal voor uren plezier. Terwijl ze met de ene bult bezig is, zie je een paar centimeter verderop alweer een nieuw exemplaar om je op te verheugen."

Daarna komen voor Eilander de filmpjes met lipomen, ook wel bekend als vetbulten. "Ik vind het fascinerend om te zien hoe Sandra Lee die eruit wiebelt; bijna alsof ze aan het schatzoeken is."

Bah-factor
Er zijn meer subgrenres. Op het YouTubekanaal van Dr. Pimple Popper wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen 'soft pops' - voor de beginnende kijkers - en 'hard pops' - de extremere gevallen. Mee-eters vallen doorgaans in de eerste categorie, cystes in de tweede.

En de fascinatie reikt verder dan puisten en bulten. Zo zijn er clips waarin enorme hoeveelheden oorsmeer worden verwijderd. Video's waarin ingegroeide haren worden aangepakt. En voor de hardcore kijkers: filmpjes waarin parasieten worden verwijderd, al dan niet inclusief eitjes.

Op het online forum Reddit.com/r/popping worden al deze filmpjes verzameld. Het gros is gemaakt door amateurs die zelf aan de slag gaan. Soms wordt gevraagd om medisch advies. De meeste volgers van het forum zijn goed op de hoogte van verschillende aandoeningen en helpen waar mogelijk.

Bij iemand met bultjes rond het oog: 'Zo te zien gaat het om gerstekorrels. Die kun je beter door een arts laten verwijderen.' Een aantal kijkers komt vooral voor de smerigheid. 'Draai het volume naar beneden bij het kijken van sommige video's,' wordt bezoekers van het forum aangeraden.

De bah-factor kan het succes van de uitknijpfilmpjes deels verklaren, denken psychologen. Volgens de Amerikaan Daniel Kelly, die het boek Yuck! The nature and moral significance of disgust schreef, ervaren sommigen walging als plezierig. Een smerig filmpje kijken geeft een kick, tegelijkertijd weet je dat je zelf niet besmet kunt raken.

Peter de Jong, hoogleraar experimentele psychopathologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, steunt deze theorie. "Ik heb dit specifieke genre nooit onderzocht, maar weet wel dat er een publiek bestaat voor andere smerigheid. Bijvoorbeeld filmpjes waarin mensen overgeven, of zich volproppen tijdens eetwedstrijden. Ik kan me voorstellen dat zulke video's voor een soortgelijke sensatie zorgen."

Uiteindelijk gaat het om het opzoeken van grenzen: hoeveel is te veel? "We doen het ook met angst, denk maar aan achtbanen of horrorfilms. Lekker griezelen, in de wetenschap dat we nooit echt in gevaar zijn."

Toch draaien de uitknijpfilmpjes niet alleen om walging en sensatie. Liefhebbers als Eilander zijn allang gewend aan de ranzigheid, maar blijven toch kijken. Dit zou te maken kunnen hebben met de voldoening die het uitknijpen geeft: iets smerigs wordt verwijderd, opdat het lichaam weer vrij is van infectie.

Primaire behoefte
Bioloog Patrick van Veen legt een link met vlooigedrag. Apen, net als mensen in de oertijd, vlooien elkaar om twee redenen: het houdt de huid schoon van ontstekingen en het is sociaal. "Ik heb met jonge chimpansees gewerkt; die zitten aan elk bultje en vlekje. Een collega liep een dag lang met een knalrood gezicht rond, omdat een aap al haar mee-eters had uitgeknepen."

Het verwijderen van oneffenheden zou dus een soort primaire behoefte kunnen zijn. Hoe verklaart dat het plezier dat mensen ervaren om er alleen maar naar te kijken? "Misschien is kijken al genoeg voor hetzelfde effect. Wanneer apen alleen al vlooien zien, beginnen ze meer speeksel aan te maken en komt er endorfine vrij. Het zou me niks verbazen als zo'n soort reactie ook bij mensen optreedt."

Het verwijderen van oneffenheden zou dus een soort primaire behoefte kunnen zijnBeeld Dr. Pimple Popper

Zelf een puistje uitknijpen

Iedereen heeft weleens een pukkel, maar is het wel verstandig om die uit te knijpen? Volgens Puistencoach Lai-Fong de Boer moet je sowieso afblijven van puistjes zonder witte kop. "Als je daaraan komt, maak je het probleem nog erger. De bloedbaan raakt geïnfecteerd en dat kan weer leiden tot nieuwe puistjes."

Is de pukkel wel rijp, dan moet je heel voorzichtig te werk gaan. "Gebruik alcohol om de plek de desinfecteren, en wikkel een tissue om je vingers.

Druk vervolgens voorzichtig tot de talg volledig is verwijderd en de pukkel gaat bloeden. Desinfecteer daarna nogmaals, en blijf tijdens het herstel zo veel mogelijk van het plekje af." Heb je als volwassene vaak last van puistjes, dan is het goed om je levensstijl onder de loep te nemen. Stress of een slechte voeding zijn dan vaak de boosdoener.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden