Plus

'Publiek kreeg alleen het kunstje Herman Brood te zien'

In Zwolle opent vandaag de Herman Brood Experience. Zijn zussen Elly en Beppie waren bij de voorbezichtiging: 'Het publiek kreeg alleen het kunstje Herman Brood te zien.'

Peter van Brummelen
'Voor jullie was Herman een ster, voor ons is hij altijd gewoon onze broer gebleven' Beeld Paul Bergen/Redferns
'Voor jullie was Herman een ster, voor ons is hij altijd gewoon onze broer gebleven'Beeld Paul Bergen/Redferns

Het was in de jaren vijftig, maar Elly Brood ziet het nog zo gebeuren. "Hij had knikkers. Maar zo'n meid uit de straat pakte ze af van hem en smeet ze een eind weg. Ik was zó kwaad. Mijn broertje was een heel kwetsbaar kind. Ik heb letterlijk en figuurlijk altijd voor hem gevochten."

Het broertje was Herman Brood, die later zou uitgroeien tot de grootste en wildste rockster van de Lage Landen. Elly Brood (75) was de oudste in een gezin met vier kinderen in Zwolle. Vijf jaar na haar kwam in 1946 Herman, weer vijf jaar daarna de tweeling Beppie en Riske.

Altijd aan het tekenen
Beppie en Elly zijn beiden aanwezig bij de voorbezichtiging van de Herman Brood Experience in Zwolle. Er zijn vooral kunstwerken van Brood te zien, maar in enkele vitrines liggen ook persoonlijke voorwerpen, inclusief een injectienaald, van de in 2001 overleden rocker annex kunstenaar.

De twee zussen willen er in de toekomst eigen bezittingen aan toevoegen. "Ik denk erover mijn poëziealbums hier te leggen," zegt Beppie. "Herman heeft er twee keer iets voor me in geschreven. En getekend natuurlijk. Hij was vroeger echt áltijd aan het tekenen."

Hun broer in een één woord? Beppie en Elly komen allebei uit op: lief. In beide gevallen met een flink uitroepteken erachter.

Zó verlegen
Beppie: "Als Herman in de tuin aan het spelen was, kwam hij af en toe binnengestormd: even mama een kus geven. De lieverd."

Elly: "Maar als we thuis oud en nieuw vierden, sloot hij zich iets voor twaalven op in de wc. Pas na half één kwam hij er weer uit. Hij durfde zijn opa's en oma's en ooms en tantes geen gelukkig nieuwjaar te wensen, terwijl hij toch echt gek op die mensen was. Herman was zó verlegen."

En hij werd gepest, zegt Elly. "Ik kom zelf uit het onderwijs en heb het vaak meegemaakt. Altijd dacht ik: waarom nou juist dat kind? Herman was scheel, had een brilletje op, waardoor hij een makkelijk slachtoffer werd. Maar er was meer. Mijn moeder zei altijd: Herman is anders. En dat was hij, er was geen kind als hij. Misschien moesten ze hem daarom hebben."

Zorgenkind
Met bewondering herinneren de zussen hoe hun ouders omgingen met Herman. "Hij was toch wel een zorgenkind," zegt Elly. "Zeker later, toen hij ook drugs begon te gebruiken, maar ze hebben hem altijd geaccepteerd zoals hij was. Het gezin heeft er ook nooit onder geleden."

"Hij kreeg als tiener een keer 200 gulden van mijn vader om kleren te kopen in Amsterdam, een voor die tijd enorm bedrag. Kwam hij terug met een tweedehandsjas van twee gulden van Loe Lap. Van de overige 198 gulden had hij platen gekocht. Dat moet voor mijn ouders niet leuk zijn geweest, maar ze zijn Herman nooit afgevallen. Ze hadden een heel groot hart."

Beppie (l) en Elly Brood hebben niet veel met de muziek van Herman. 'Je zet thuis geen plaat van je broer op' Beeld Peter van Brummelen
Beppie (l) en Elly Brood hebben niet veel met de muziek van Herman. 'Je zet thuis geen plaat van je broer op'Beeld Peter van Brummelen

Hoe de muziek in Hermans leven kwam, weten de zussen nog goed. Elly speelde er een grote rol in: "Ik zat op de kweekschool, waar je ook muziekles kreeg. Pa kocht een piano, waar Herman al snel meer achter zat dan ik."

Beppie: "Hij begon zoals iedereen met Vader Jacob, maar hij bleef maar oefenen. Ik weet het moment nog dat hij met twee handen akkoorden kon spelen, zo tegen elkaar in. Zei hij: o Bep, nu kan ik alle liedjes van de wereld spelen!"

Publiek bezit
Oudere zus Elly bracht behalve die piano ook de rock-'n-roll in huis. Ze had plaatjes van Little ­Richard en Chuck Berry, die hij schitterend vond. "Op een dag kwam hij naar me toe: 'Zeg El, jij bent toch binnenkort jarig? Kun je niet Wake Up Little Susie van de Everly Brothers vragen?' En dat deed ik dan. Hij luisterde één keer, ging achter de piano zitten en kon het meteen naspelen."

Met Herman Broods muziek hebben de twee zussen niet veel, nooit gehad ook, terwijl ze toch echt wel van pop- en rockmuziek houden. Elly: "Maar als ik in de Hema toevallig een nummer van hem hoor, denk ik wel: goh, toch leuk."

Beppie: "Weet je wat het is? Voor jullie was Herman een ster, voor ons is hij altijd gewoon onze broer gebleven. En je zet thuis geen plaat van je broer op. Herman was voor 90 procent publiek bezit. Maar dat publiek kreeg alleen het kunstje Herman Brood te zien. Wij bezitten die andere 10 procent: de échte Herman Brood, die heel onzeker en ook eenzaam was."

Herman Brood Experience, Blijmarkt 21, Zwolle. Di-zon 12-18u, toegang gratis. Pasen open.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden