PlusGallery Viewer

Psycholoog Bas Kuiper: ‘Ik verzamel sinds mijn zestiende’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en wat kopen ze? De fascinatie voor kunst van psycholoog Bas Kuiper (35) begon in het Stedelijk.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Bas Kuiper: ‘Olga Balema maakt soms bizar, maar altijd prikkelend werk dat een hele ruimte kan overnemen.’ Beeld Olga Balema
Bas Kuiper: ‘Olga Balema maakt soms bizar, maar altijd prikkelend werk dat een hele ruimte kan overnemen.’Beeld Olga Balema

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst is voor mij de belangrijkste bijzaak in het leven. Het is mijn mentale zuurstof. Via kunstwerken heb je een directe connectie met de maker, met een ander mens. Dit intrigeert mij als psycholoog.”

Kreeg u kunst van huis uit mee?

“Mijn ouders hebben in hun jongere jaren beiden vanuit hun eigen professie met kunstenaars samengewerkt. Bij ons thuis hing wel kunst, maar mijn ouders waren geen actieve verzamelaars.”

“Mijn fascinatie voor kunst is in het Stedelijk Museum begonnen, met de tentoonstelling die (toen nog) koningin Beatrix in 2001 had samengesteld: ‘De Voorstelling. Nederlandse Kunst in het Stedelijk Paleis’. Ik stond daar voor een groot schilderij van Armando (Der Zaun) en werd erg geraakt. Ik vond het interessant dat een schilderij dat met mij kon doen en daar wilde ik meer van weten.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Veel via digitale kanalen als Artsy, Artnews en vooral ook Instagram. Maar ook via nieuwsbrieven van galeries en instellingen. Daarnaast praat ik met verzamelaars, kunstenaars, galeriehouders en andere kunstprofessionals. Zo hoor je nog eens wat!”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“In het museum, tijdens biënnales of in de galerie. Het grote voordeel van een kunstbeurs is dat je heel veel kunt zien in korte tijd. Daarnaast geniet ik heel erg van atelierbezoeken. Zo kun je echt de tijd nemen om met elkaar te spreken over het werk.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Dat verschilt erg. Ik koop vooral uniek werk en als het werk in oplage betreft, zijn het vaak unieke variaties.”

Waar koopt u dan: in de galerie, op een beurs, op een veiling of online?

“Het kan overal zijn; in de galerie, op een beurs of op de veiling. Ik koop ook wel werk online, maar dan alleen van kunstenaars wiens werk ik al een keer in het echt heb gezien.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Ik verzamel sinds mijn zestiende, dus een deel van de collectie was er al voordat ik mijn partner ontmoette. Onze smaken liggen heel dicht bij elkaar, dus eigenlijk is er nooit discussie over de aankoop van een werk. We houden elkaar scherp in het kijken en afwegen.”

Is er één galerie in het bijzonder waar u een speciale band mee heeft?

“Nee. Ik koop bij meerdere galeries, zowel nationaal als internationaal.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Dat zijn er veel: Mark Rothko, Francis Bacon, Cy Twombly, Cady Noland, Anselm Kiefer, Sterling Ruby, Paul McCarthy, Peter Doig, Neo Rauch, Mark Manders, Alicja Kwade en Nina Canell.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Ik heb het werk van Olga Balema meerdere malen bij Fons Welters gezien. Balema maakt soms bizar, maar altijd prikkelend werk dat een hele ruimte kan overnemen.”

“Dit jaar liep ik op Art Rotterdam tegen het werk van Matea Bakula aan. Ze is bezig met mooie materiaalexperimenten die niet zijn wat ze lijken. Zeker is, dat je eraan wil zitten.”

“Ik volg Frank Ammerlaan al jaren. Hij is een fantastische schilder die keer op keer verrast met het gebruik van nieuwe materialen voor zijn schilderijen.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Bas Kuiper. Beeld René Frese
Bas Kuiper.Beeld René Frese
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden