Provinciaal en Amsterdammer ruilen 1 dag: 'Het stinkt hier meer'

In Van Streek in de Stad, een co-productie van NH (voorheen RTV NH) en AT5, ruilen een provinciaal en een Amsterdammer uit een gedeelde beroepsgroep een dag van leven. Simpel doch doeltreffend.

Van Streek in de Stad is een soort Puberruil, maar dan in de regio. Beeld AT5/NH
Van Streek in de Stad is een soort Puberruil, maar dan in de regio.Beeld AT5/NH

'Het stinkt hier wat meer. Er zijn meer luchtjes." De 29-jarige Marco van Loon uit Schagen loopt wat verwonderd op het Leidseplein, terwijl hij meeloopt met de gemeentereinigingsdienst. Hij zit eigenlijk het liefst op de tractor in een ruimtelijke omgeving, zegt hij niet veel later.

Op hetzelfde moment is Amsterdammer Adrie Hooijschuur in Schagen. "Ik mis de grachten." Hij wordt gecorrigeerd door een Schager collega van de plantsoenendienst. "Dit is toch een gracht?" Hooijschuur: "Nah, meer een sloot. Het is in ieder geval geen Prinsengracht."

Samenwerken in de regio
Het idee is simpel, doch doeltreffend: laat de provinciaal en de Amsterdammer een dag van beroep ruilen en kijk wat er gebeurt. Het is een soort Puberruil, maar dan uitgevoerd door NH en AT5, genaamd Van Streek in de Stad.

Het is soms wat kneuterig, maar dat werkt goed. NH-eindredacteur Arend de Geus bedacht het programma samen met Hélène Pronk van AT5. De Geus: "NH en AT5 hebben natuurlijk lang tegenover elkaar gestaan, maar dit is een mooi voorbeeld van hoe we kunnen samenwerken in de regio."

Traditionele beroepen
In de eerste aflevering raakt Schagenaar Van Loon gedurende de dag langzaam gewend aan de drukte van de stad, maar Hooijschuur heeft aan het einde van de dag maar één boodschap: het was leuk om een keer te doen, maar morgen wil ik gewoon weer in mijn eigen stad aan de slag.

Voor de serie werden vier traditionele beroepen gekozen. In de eerste uitzending, die maandagavond op tv komt, trappen de vuilnismannen af, later komen de slagers, de kappers en de leraren.

"Bij deze beroepen zijn de verschillen merkbaar," zegt De Geus. "De lerares die normaal in Amsterdam werkt is gewend aan heel mondige kinderen en houdt haar klas daardoor kort. Ze komt er achter dat dat in de provincie minder nodig is. Dat brengt aardige situaties met zich mee. We hadden ook accountants kunnen doen, maar zoek daar maar eens naar verschillen."

Van Streek in de Stad, maandag om 19.19 uur op AT5, en om 17.15 uur al op NH. Volgende week zijn de slagers aan de beurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden