Proulx' verhaal wordt opera

NEW YORK - Het verhaal Brokeback mountain van Annie Proulx wordt bewerkt tot een opera. In 2005 won de filmversie van Brokeback mountain drie Oscars.

De componist Charles Wuorinen werkt aan de opera, die trouw zal blijven aan het korte verhaal van Annie Proulx uit 1997. Hij kreeg hiertoe de opdracht van de New York City Opera. De opera moet in het voorjaar van 2013 in première gaan in New York.

Brokeback mountain gaat over twee cowboys die in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw verliefd op elkaar worden. Zij beginnen een lange en serieuze affaire, maar kiezen door de sociale druk niet definitief voor elkaar. Hun hele leven staat daardoor in het teken van een onvervuld verlangen.

In de filmversie van Ang Lee speelden Heath Ledger en Jake Gyllenhaal de hoofdrollen. De film kreeg onder meer de Oscar voor beste regie, en die voor beste muziek.

Voor Wuorinen is het de tweede opera die hij maakt voor de New York City Opera. Eerder componeerde hij Haroun and the sea of stories, een adaptatie van een roman van de schrijver Salman Rushdie.

''Vanaf de eerste keer dat ik op Annie Proulx' verhaal stuitte, wilde ik er een opera van maken,'' vertelde de zeventigjarige componist tijdens een presentatie in New York. ''Het is een groot geluk dat Gerard Mortier en de New York City Opera mij de kans geven deze wens te vervullen.''

De opera zal in 2013 worden opgevoerd in een verbouwd theater in het Lincoln Center. Vanwege die verbouwing speelt het gezelschap het komende jaar op wisselende locaties in de stad. (HET PAROOL)

undefined

Annie Proulx tijdens de presentatie van haar boek Brokeback Mountain in 2006. Beeld
Annie Proulx tijdens de presentatie van haar boek Brokeback Mountain in 2006.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden