Protest kunsten naar climax

Foto ANP Beeld
Foto ANP

AMSTERDAM - De protesten tegen de bezuinigingen op kunst bereiken deze en komende week hun hoogtepunt met een demonstratie op het Leidseplein zaterdag en een culturele protestmanifestatie maandag in de Heineken Music Hall. Deze avond wordt integraal op Nederland 2 uitgezonden.

De uitzending is een samenwerking van de EO, Avro, VPRO, Vara en de NTR. Volgens initiator Freek de Jonge is het 'ongekend' dat vijf omroepen hun krachten verenigen voor een liveverslag van een protestmanifestatie.

Tijdens de bijeenkomst, Leve de beschaving! gedoopt, treden onder anderen Kyteman, het Metropole Orkest, Waylon, Wende Snijders, Moke, Ernst Daniël Smid en Acda & De Munnik op.

De Jonge: ''Deze avond wordt een ode aan de cultuur, die zo diep geworteld is in onze samenleving dat bezuinigingen erop als een minachting voor de beschaving moeten worden ervaren. Wij willen bereiken dat het kabinet zich naar aanleiding van de inhoud en al dat moois dat we presenteren, nog eens buigt over de onevenredige bezuinigingsplannen.''

Onderzoek onder leden van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM), onder wie Mojo Concerts, ID&T en Rocket, toont aan dat de btw-verhoging op de podiumkunsten zowel de commerciële evenementensector als ook de overheid zelf treft.

Volgens dat onderzoek verdwijnen er tussen 350 en negenhonderd banen in de evenementensector omdat een omzetverlies van 65 miljoen euro te verwachten is.

De oppositiepartijen D66, PvdA, SP en GroenLinks vroegen het kabinet gisteren de geplande verhoging van btw op kunst een jaar uit te stellen. Daardoor zou de sector de gelegenheid krijgen zich voor te bereiden op de btw-verhoging van zes naar negentien procent op podiumkunsten en kunstvoorwerpen. Het kabinet wil met de verhoging 90 miljoen euro ophalen. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden