Protest bij SBS-gebouw om schrappen serie Celblok H

Boze fans van Celblok H verzamelden zich woensdagmiddag voor het gebouw van SBS in Amsterdam. Ze vinden het zonde dat de zender de stekker uit de serie trekt.

Cato Montijn
In plaats van de verwachte 200 mensen staan er een kleine 25 bij het hoofdkantoor van SBS Nederland. Beeld Carly Wollaert
In plaats van de verwachte 200 mensen staan er een kleine 25 bij het hoofdkantoor van SBS Nederland.Beeld Carly Wollaert

Trots toont Saskia (30) haar tattoo. Het logo van Celblok H prijkt groot op haar enkel. "Omdat de serie me zo veel heeft gebracht," zegt ze. Saskia is figurant en ze is boos. De serie, die haar een hele nieuwe vriendinnengroep opleverde, is door SBS stopgezet.

Corry Kramer (46), initiatiefnemer voor het protest, spreekt door een megafoon: "Fijn dat jullie in groten getale zijn gekomen," zegt ze tegen de groep die voor haar staat. Er klinkt gelach. In plaats van de verwachte 200 mensen staan er een kleine 25 bij het hoofdkantoor van SBS Nederland. Maar aan enthousiasme ontbreekt het niet: ze planten hun spandoeken in het gras en schreeuwen de longen uit hun lijf. "Celblok H moet blijven!"

Cliffhanger
Celblok H, waarin Suzanne (Isa Hoes) zich staande probeert te houden in een vrouwengevangenis, startte in 2014. Na vier seizoenen komt er nu een eind aan de serie. De kijkcijfers liepen volgens de zender dusdanig terug dat een vijfde seizoen niet tot de opties behoorde. De groep demonstranten denkt daar anders over. Corry legt uit: "Je kunt de afleveringen via internet ook vooruitkijken en die kijkers heeft SBS niet meegeteld. Terwijl dat er zo al 13.000 zijn."

De fans van de serie zijn not amused. "Er staan nog zo veel vragen open," zegt Nancy (46): "De laatste aflevering was een cliffhanger, als het nu stopt is dat echt onbevredigend." Whitney (25) vertelt: "Er is continu spanning, je wil blijven kijken." En blijven kijken willen ze inderdaad, de fans. En de figuranten willen blijven meespelen. Dus protesteren ze.

Lichtzinnige beslissing
Jaap Paulsen, hoofd Communicatie en PR van SBS, komt naar buiten. Corry biedt hem de map met reacties en een petitie aan. Bijna 6.000 mensen hebben getekend. Zal het helpen? Paulsen: "Ik kan geen hoop bieden, maar het zal wel besproken worden. Een dramaserie als dit is voor SBS ook een pareltje, het is geen lichtzinnige beslissing om ermee te stoppen. Het protest heeft in ieder geval onze aandacht."

Inderdaad: uit de ramen van het SBS-gebouw steken tientallen hoofdjes van mensen die het groepje bekijken. Geen beloftes dus, voor de fans. Wel een tas vol dvd's. Voor ieder eentje.

Een scene tijdens de opnames van Celblok H. Beeld anp
Een scene tijdens de opnames van Celblok H.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden