PlusTv vooraf

Propaganda zoomt in op rol van Maurice de Hond in het coronadebat

Het nieuwe Propaganda gaat over nieuws en nepnieuws, over feiten en alternatieve feiten, over de rol en de verantwoordelijkheden van media.

Roelf Jan Duin
Aflevering 1 van het nieuwe programma Propaganda (KRO-NCRV). Beeld
Aflevering 1 van het nieuwe programma Propaganda (KRO-NCRV).Beeld

Het gaat de makers niet in de eerste plaats om het ontmaskeren van leugenaars of het ontkrachten van complottheorieën. Nick Felix: “We controleren de feiten, maar zijn meer dan een factcheckrubriek. Als je ergens diep op inzoomt merk je dat het vaak minder zwart-wit is dan je zou denken. Ons programma gaat vaak over de grijstinten in het debat.”

Voor Propaganda is een team van jonge journalisten bijeengebracht. Naast een tienkoppige redactie zijn dat presentatoren Thomas Rueb (NRC), Fleur Launspach (werkte voor Al Jazeera) en Charisa Chotoe (ex-AT5). “We laten dat zien, omdat we transparant willen zijn over onze journalistieke keuzes,” zegt Chotoe. “Zo open mogelijk zijn over je werkwijze vergroot het vertrouwen in de journalistiek.” Want dat de journalistiek onder druk staat is evident.

Goed ventileren

De eerste aflevering van Propaganda draait om de rol van Maurice de Hond in het coronadebat. Al snel na de uitbraak beweerde hij stellig dat de transmissie van het virus door aerosolen gaat, en dat het te bedwingen is met goed ventileren. Dat de wetenschappelijke basis daarvoor nogal wankel is, leek hem niet te deren. Zo’n gebrek aan twijfel legde De Hond ook al aan de dag bij de millenniumbug, in de Deventer moordzaak en bij zijn iPadscholen. Telkens zat hij ernaast, laat Propaganda zien. Felix: “Ook nu schuift hij alle informatie die niet in zijn straatje past terzijde.” Dat De Hond niet wilde reageren in het programma vindt Felix ‘jammer, maar veelzeggend’.

De komende weken richt Propaganda zich onder meer op het 5G-verzet, de antiabortusbeweging en een ‘haatinfluencer’: een man die zijn volgers opzet tegen met name vrouwen die zich niet gedragen naar de strenge islamitische leer die hij voorstaat. Chotoe komt net van een heftig gesprek met hem vandaan. “Ik zit daarom nogal hoog in mijn adrenaline,” zegt ze verontschuldigend.

Ze heeft zich afgevraagd of hij de aandacht verdient. “Maar je wilt laten zien wat er speelt. Veel jonge meiden hebben hier wel mee te maken.”

Felix: “Je kunt je hetzelfde afvragen bij die theorieën over 5G. Maar we willen niet enkel met een vingertje wijzen, we willen laten zien welke machinaties er achter die berichten zitten, welke belangen op de achtergrond meespelen.”

Propaganda, NPO3, vanavond 21.00 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden