Profiel: Wie is Tarik Z.?

Oud-klasgenoten en studiegenoten van Tarik Z. keken 'in shock' naar de beelden. Een 'zonderlinge gek' vonden ze hem niet, maar de laatste weken was hij niet meer in de studiebanken verschenen.

Tarik Z. op een foto op Facebook. Beeld Facebook.
Tarik Z. op een foto op Facebook.Beeld Facebook.

Vrienden en oud-klasgenoten van NOS-indringer Tarik Z. (19) kennen hem als 'een gewone jongen'; slim, aardig, intelligent, een beetje een 'loner'. Het meest opvallende nog: hij kon goed Michael Jackson nadoen. 'Die dansjes en zo, die deed hij altijd voor.' Het enige wat Z. in het verleden in diep verdriet zou hebben gestort, was dat zijn vader ernstig ziek werd. Daardoor liep zijn examenjaar in de soep en zakte hij voor het vwo.

'Hij was vriendelijk tegen iedereen en iedereen was aardig tegen hem. Hij werd ook niet gepest. De ziekte van zijn vader greep hem aan, maar zijn gedrag veranderde niet,' zegt een oud-klasgenootje van het Gymnasium Novum in Voorburg. 'Hij droeg op tv hetzelfde pak als bij de diploma-uitreiking, twee jaar terug. Bizar.' Berichten dat zijn ouders recentelijk zijn overleden, worden door bekenden tegengesproken. Beiden zouden na hun scheiding zijn hertrouwd. Zijn vader zou van Tunesische of Egyptische komaf zijn.

'Hij had eigenlijk maar één echte vriend, ook een beetje aparte jongen. Maar Tarik was zeker niet gek. Ik heb nooit iets gehoord over complottheorieën of zo. Hij is een tijd verliefd geweest op een vriendin van mij. Die heeft hij heel veel brieven gestuurd. Dat was wel apart, maar ook weer niet heel erg,' zegt een oud-klasgenoot.

Nadat Tarik was gezakt, deed hij het laatste jaar vwo gewoon over. Met het diploma op zak ging hij scheikunde studeren, deels aan de TU Delft en deels aan de Universiteit Leiden. De eerstejaarsstudent zou lid zijn geweest van de studievereniging. 'Het was een gewone jongen, sociaal ook. Niet moslim of extremistisch of zoiets. Deed eigenlijk nooit gekke dingen,' zegt een oud-klasgenoot.

Extreme theorieën
Een huidige studiegenoot zegt dat Tarik onlangs wel 'iets opvallends heeft gezegd'. 'Hij was wel met politiek bezig en had het wel eens over de macht van grote bedrijven en zo. Maar het waren ook weer niet extreme theorieën.'

Studiegenoot Robin Tulp liet gisteravond aan de NOS weten dat Tarik de laatste drie tot vier weken niet meer in de colleges was verschenen. Waarom hij wegbleef, was Tulp onbekend. Tarik had de laatste tijd niet de beste cijfers gehaald, beredeneerde hij; sommige studenten gebruiken hun tijd dan liever om te studeren voor de herkansingen, of stoppen met hun studie.

Meisjes
Op zijn voetbalclub Forum Sport, waar Tarik vorig jaar nog speelde, deed hij 'gewoon mee', zegt een voormalig teamgenoot. 'Er waren nooit problemen met hem. Hij was nooit gewelddadig of wat dan ook.'
Hij groeide op in Zoetermeer, maar woonde al een tijdje met zijn moeder en stiefvader in een vrijstaande boerderij tussen Pijnacker en Nootdorp.
Hij had plannen om volgend jaar op kamers te gaan. Het liefst in Leiden, want 'daar waren meer meisjes'.

Zijn vader woont in Nootdorp, waar de politie gisteren is langsgeweest.
Tarik zou in elk geval een jonger broertje hebben, anderen spreken van een stiefbroertje en stiefzusje.

Een oud-buurtgenootje zegt dat hij vooral 'stil' was. 'Een beetje een knuppeltje. Hij was anders dan de rest, dat sowieso. Een aparte, zeg maar. Hij was niet echt sociaal vroeger. Maar als hij buiten kwam spelen, ging het altijd wel. Hij was niet gewelddadig of zo.'

Dat Z. gisteravond claimde namens hackers te spreken, deed de wenkbrauwen fronsen. 'Ik wist niet dat hij erg bezig was met computers of zo. Sterker nog: volgens mij had hij er helemaal niet zoveel verstand van.'
Op zijn Facebookpagina staan scènefoto's van films, van onder meer Leonardo DiCaprio in de futuristische film Inception. Het nepwapen dat hij gisteravond bij zich had in de NOS-studio, lijkt op het wapen uit die film.
Later gisteravond doorzocht de politie het ouderlijk huis in Pijnacker, vanochtend werd de huiszoeking hervat om meer duidelijkheid te krijgen over wat Tarik bewoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden