Producer voor BNN vindt Amsterdamse student 'undateable'

De Amsterdamse Cheyenne Polderman kreeg deze week het verzoek of ze mee wilde doen aan het BNN-programma The Undateables. Volgens BNN is dat de normale gang van zaken.

Cheyenne Polderman Beeld
Cheyenne PoldermanBeeld

De 23-jarige Polderman, die culturele antropologie studeert aan de UvA, ontving deze week een Facebook-berichtje van een tv-producer. Voor het BNN-programma The Undateables, waar mensen met bijvoorbeeld dwerggroei, autisme of het syndroom van Down hulp krijgen in het vinden van een relatie, was zij op zoek naar kandidaten.

'In (Un)dateables volgen wij enthousiaste jongen mensen met een beperking, die middenin het leven staan en die op zoek zijn naar de liefde. (...) We willen in het progamma laten zien dat iedereen dateable is en dat er in de liefde geen beperkingen hoeven te zijn,' schrijft de medewerker, die in dienst is bij productiebedrijf Zodiak Nederland, dat in opdracht werkt voor BNN.

Kwetsend
Polderman werd benaderd vanwege haar 'superleuke uitstraling,' werd haar verteld. Tussen de regels door las ze dat het eerder ging om de wijnvlek aan de linkerkant van haar gezicht.

"Ik moest er eerst om lachen," zegt Polderman, "want ik weet nooit zo goed waar mensen het over hebben als ze vragen wat er in mijn gezicht zit. Ik denk er zelf totaal niet over na."

Maar toen ze het bericht beter las, vond Polderman de boodschap nogal kwetsend. "Die medewerker ging er automatisch vanuit dat mijn wijnvlek beperkend is. Want of dat wel zo is, werd me niet gevraagd. Terwijl mijn wijnvlek me absoluut geen last bezorgt. Ik heb leuke vrienden, studeer, heb werk en ben niet onzeker. Ook niet op het gebied van daten. Het maakt me echt boos dat iemand dit suggereert met zo'n vraag." Ze heeft de medewerker verzocht deze manier van kandidaten scouten te staken.

'Normale gang van zaken'
Volgens BNN is het een normale gang van zaken dat producers mensen die 'een bepaalde beperking hebben of anders afwijken van de norm' op deze manier benaderderen. Er zijn ook geen plannen om daar mee te stoppen.

"Het is vanzelfsprekend nooit de bedoeling om mensen die we benaderen te kwetsen. Als dat wel is gebeurd vinden we dat heel vervelend," zegt een woordvoerder.

null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden