Plus

Producer Esko domineert de hitlijsten: 'Nu ziet iedereen me staan'

Hiphopproducer Esko bracht vrijdag zijn eerste album Beats by Esko uit, met daarop alleen maar eigen producties en heel veel rappers. 'Ik denk soms nog weleens aan de tijd dat niemand in me geloofde.'

Rajko Disseldorp
Esko: 'Nu gelooft iedereen in me en nu ziet iedereen me staan.' Beeld Renate Beense
Esko: 'Nu gelooft iedereen in me en nu ziet iedereen me staan.'Beeld Renate Beense

'Bro, je moet gewoon even mijn management een mailtje sturen." Aan het eind van het interview wordt Esko gebeld. "Hoe kom je eigenlijk aan mijn nummer?" vraagt hij nog. Als hij ophangt, legt hij uit: "Ik word elke dag wel door een paar mensen gebeld. Ze willen dat ik naar hun demo's luister, maar het is best brutaal dat ze me zo direct bellen, toch?"

Esko (24) - echte naam Stacey Walroud - zit in ACE op de Utrechtsestraat. Hij draagt een blauwe polo, zijn haren naar achteren met gel en om zijn nek hangt een ketting met de tekst 'Beats by Esko.'

Het zijn de hoogtijdagen voor de producer, met Bart van Houten eigenaar van het label Van Klasse. De afgelopen twee jaar stonden 25 door hem geproduceerde nummers in de Single Top 100.

Esko produceert voor veel belangrijke rappers, zoals Josylvio en Sevn Alias, maar ook voor Jonna Fraser, Kempi en Adje. Esko groeide op in Almere en kwam op 13-jarige leeftijd al in aanraking met het maken van beats. Toch duurde het lang voordat hij serieuze stappen ondernam.

In je bio staat dat dit kwam, doordat het leven je nog in de weg zat. Op welke manier zat het leven je in de weg?
"Nou, ik moest naar school, terwijl ik niet ging, ik was veel op straat, veel met de verkeerde mensen. Ik was wel altijd bezig met muziek, maar ik rookte veel jointjes en daardoor kreeg ik last van paniekaanvallen. Toen ik niet meer naar school ging, besloten mijn ouders mij op mijn zeventiende naar een internaat te sturen. Er ging van alles mis, man. Sinds ik uit het internaat ben, is alles pas goed gegaan."

Had je toen je in het internaat zat wel al gedachten over het leven als een producer of als een artiest?
"Nee, ik wist niet wat ik kon verwachten, ik zat gewoon in een fucked up periode en ik had geen idee van mijn hele toekomst. Hoe het nu is, dat had ik in elk geval niet verwacht. En helemaal niet dat ik er zoveel geld mee zou verdienen."

Beats by Esko staat vol imposante namen. Het blijft niet bij Sevn Alias, Jonna Fraser en Josylvio, Esko strikte ook Ronnie Flex, Hef en SBMG. Fascinerend aan het album is dat het Esko is gelukt de talloze stijlen van de rappers te behouden en daar zijn eigen herkenbare geluid aan toe te voegen.

Intussen bleef hij in een moordend tempo produceren. Er gaat bijna geen week voorbij dat er geen nieuw nummer van zijn hand uitkomt. "Het gaat nu heel goed. In 2017 heb ik heel veel uitgebracht, maar 2016 was mijn slechtste jaar ooit."

Waarom ging 2016 minder?
"Ik weet niet, man. Ik had toen een relatie."

En dat kost tijd.
"Dat mag geen tijd kosten, vind ik, maar helaas kostte dat wel veel tijd. Weet je wat het was? In die periode maakten we geld, maar dat geld ging in mijn bedrijf. Ik zag er niets van terug. Het gaf me geen motivatie. Ik werkte me de tyfus, maakte hitjes, werd herkend op straat, maar ik was nog steeds skeer, dat is echt kut, dat is gewoon heel erg kut. Ik had zo'n gedachte van: het zal allemaal wel. Toen heb ik een switch gemaakt en heb ik mijn relatie beëindigd. Daarna ben ik als een speer gegaan met de muziek."

Denk je nog vaak aan de periode dat het lastig was, voor het succes dat je nu hebt?
"Ja, natuurlijk. Ik denk er vooral aan dat niemand in me geloofde en dat niemand mij zag staan of zitten. Nu gelooft iedereen in me en nu ziet iedereen me staan." Hij is even stil. "Dat doet wel wat met een mens."

Wat doet dat met je?
"Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga geen namen noemen, maar ik heb bepaalde mensen voor dit album benaderd. Een paar zeiden dat ze te druk waren. Nu de promotie voor dit album zo goed gaat, vragen ze me: 'Kan ik nog op je album?' Dan denk ik: bro, waarom nu wel, omdat het nu goed gaat? Natuurlijk, het is allemaal een zakenwereldje, dus ik neem het niet persoonlijk, maar het laat me wel zien dat het in het leven allemaal om mezelf draait. Ik moet egoïstisch zijn in het leven, want niemand gaat het voor me doen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden