PlusAchtergrond

Prinsengrachtconcert zonder bootjes en gracht, maar: ‘Het wordt een mooi concert’

Geen Janine Jansen op het 39ste Prinsengrachtconcert, geen bootjes en zelfs geen gracht. Het Van Baerle Trio speelt dit jaar in de tuin van het Pulitzer Hotel. ‘Het wordt een mooi, echt klassiek concert.’

Erik Voermans
Het jaarlijkse Prinsengrachtconcert in betere tijden. Beeld Hollandse Hoogte / ANP
Het jaarlijkse Prinsengrachtconcert in betere tijden.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Ook de 39ste editie van het Prinsengrachtconcert, dat 38 jaar lang plaatsvond op drijvende pontons tegenover het Pulitzer Hotel, zal in deze pandemische tijden anders zijn dan anders. Voor het eerst in de geschiedenis zal het concert niet plaatsvinden op de gracht, maar in de binnentuin van het hotel.

Daar zal geen plek zijn voor de samengedromde vletjes, duwboten, pramen, pieremachochels, botters, surfplanken en andere maritieme vehikels, waarin de van wijn, bier en versnaperingen voorziene muziekliefhebbers genieten van de zingende of spelende grote sterren uit de wereld van de klassieke muziek.

Die sluiten hun optreden traditiegetrouw af met Aan de Amsterdamse grachten, dat in de loop der jaren werd uitgevoerd door Lang Lang, Thomas Hampson, Maksim Vengerov, Jean-Yves Thibaudet, tenor Joseph Calleja met het Koninklijk Concertgebouworkest en de gebroeders Jussen. Vorig jaar was het de beurt aan de Finse violist Pekka Kuusisto.

Van Baerle Trio

De televisie-uitzending van het Prinsengrachtconcert door de AvroTros is sinds jaar en dag het best bekeken klassiekemuziekprogramma van het seizoen, met rond de 700.000 kijkers.

Vanavond zou onze geliefde nationale violiste Janine Jansen de honneurs waarnemen. Ze zou langskomen met twee internationale topgasten, te weten de Russisch-Israëlische cellist Mischa Maisky en de Russische pianist Denis Kozhukhin, maar omdat ze allemaal uit het buitenland moesten komen (Janine Jansen woont sinds haar huwelijk met de Zweedse dirigent en cellist Daniel Blendulf een deel van de tijd in Stockholm), achtte de AvroTros het vanwege de ontwikkelingen rond het coronavirus wijs de afspraak te cancelen.

Janine Jansen vond het een ‘verstandige en verantwoorde beslissing’, maar ook ‘ongelooflijk jammer’, want ‘we hadden ons er zo op verheugd’.

“We hebben vorige week zaterdag pas de knoop doorgehakt,” zegt Hans van den Boom, de vaste presentator van het Prinsengrachtconcert. “Het was inmiddels compleet onoverzichtelijk geworden met al die landen die van code oranje naar code geel en weer terug gingen. We besloten geen risico te nemen.”

De AvroTros moest op stel en sprong op zoek naar een alternatief. “Toen kwamen ze bij ons uit,” zegt Hannes Minnaar, pianist van het Van Baerle Trio, dat verder bestaat uit violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder. Minnaar hoorde het nieuws afgelopen zaterdagavond ‘van onze manager’, tussen twee concerten van het trio door. “Of we Hans van den Boom wilden terugbellen. Dat hebben we zondag gedaan. Hans zei dat hij ‘aan ons had gedacht’. Ik was er een beetje door verrast, totdat ik me realiseerde dat Janine met Maisky en Kozhukhin ook een pianotrio zou vormen Vervolgens hebben Maria, Gideon en ik onze schema’s omgegooid, want het Prinsengrachtconcert is natuurlijk altijd een bijzondere gebeurtenis. Wel jammer dat er geen livepubliek bij aanwezig kan zijn. Geen boten ook. Maar ik begrijp dat de binnentuin van het hotel ook een prachtplek is. Ik heb nog geen gelegenheid gehad te gaan kijken.”

Beethoven

Het is in het leven van Hannes Minnaar weleens rustiger geweest. Hij is met veel projecten tegelijkertijd bezig. De master van zijn nieuwe cd, met nachtmuziek van Zuidam, Ravel en Schumann, moest worden ingeleverd, het artwork en het boekje afgemaakt, hij had het afgelopen weekeinde drie concerten en hij was bezig de opnamen af te ronden van Bachs Goldbergvariaties, gemaakt in de Waalse Kerk. “Ik laat het maar gewoon over me heen komen.”

Janine Jansen zou met Maisky en Kozhukhin muziek van Brahms, Mendelssohn en Tsjaikovski spelen. Die werken had het Van Baerle Trio niet allemaal op het repertoire, dus moest er een ander programma komen. Minnaar: “Dat was niet moeilijk, als pianotrio verkeer je in de gelukkige omstandigheid dat er veel en vooral ook heel mooie muziek voor is geschreven.”

Uiteraard zal de muziek van Beethoven op het Prinsengrachtconcert niet ontbreken. Minnaar: “Het is niet alleen zijn jubileumjaar, maar wij hebben ons de laatste jaren zeer intensief met hem beziggehouden.” Dat resulteerde in een box met vijf cd’s met al Beethovens pianotrio’s plus het tripleconcert, die in binnen- en buitenland grote lof kreeg toegezwaaid.

“We hebben ook nog het Scherzo uit het Pianotrio van Charles Ives voorgesteld, maar dat kregen we er toch niet door bij Hans.”

“Nee, inderdaad,” zegt Hans van den Boom. “In de zaal werkt dat stuk goed, maar voor een televisie-uitzending vond ik die kolereherrie toch minder geschikt.”

“Jammer,” zegt Minnaar. “Het zou wel een stunt zijn geweest.”

Jubileum volgend jaar

Het Van Baerle Trio zal muziek spelen van Ravel (Pantoum, het tweede deel uit zijn Pianotrio), Mendelssohn, Beethoven, Schubert en Arenski. Milstein en Den Herder spelen samen Ravels Sonate voor viool en cello en Minnaar soleert in de aria uit de Goldbergvariaties. Ter afwisseling maakt ook Jörgen van Rijen, trombonist van het Concertgebouworkest, nog zijn opwachting, ook in Aan de Amsterdamse grachten.

“Van den Boom: “Zo wordt het een mooi, echt klassiek concert. Je mist natuurlijk de bootjes en de verliefde stelletjes. Hopelijk komen die volgend jaar weer.” Dan viert het Prinsengrachtconcert zijn 40-jarig jubileum.

Prinsengrachtconcert, zaterdag vanaf 21.20 uur op NPO 2 en NPO Radio 4 te zien en te horen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden