Achtergrond

Prins Harry daagt zijn broer William uit in Netflixtrailer: ‘Ik deed alles om mijn gezin te beschermen’

null Beeld Netflix
Beeld Netflix

Harry en Meghan overspelen mogelijk hun hand met de lancering van de trailer van hun Netflixdocumentaire tijdens het bezoek van William en Kate aan de VS. Pakt het paleis hun titels af?

Geert Langendorff

De trap van het vliegtuig met aan boord kroonprins William en prinses Kate op het vliegveld van Boston was nauwelijks uitgeklapt of Netflix lanceerde op sociale media de trailer van Harry & Meghan. De timing lijkt een bewuste poging om het koninklijk huis in het nauw te brengen.

“Niemand ziet wat er achter de schermen gebeurt,” stelt Harry met gedragen stem, terwijl kunstzinnige zwart-witfoto’s van het echtpaar te zien zijn. “Ik deed alles om mijn gezin te beschermen.” Meghan, die aan het einde van de trailer tranen van haar wangen veegt, kijkt de camera in en vraagt retorisch: “Als de belangen zo groot zijn, is het dan niet logisch om onze kant van het verhaal te horen?” Met deze granaat zetten de hertog en hertogin van Sussex de gespannen relatie met ‘The Firm’ op scherp.

Van toeval kan geen sprake zijn, menen vrijwel alle Britse media. Kwam Meghan niet met een vergelijkbare stunt op de proppen toen William en Kate in 2019 een bezoek brachten aan Pakistan? De voormalige actrice, met Harry op een officiële reis door zuidelijk Afrika, trok alle aandacht naar zich toe in een televisie-interview. “Niemand heeft me gevraagd of ik me oké voel,” klaagde ze.

De dodelijke opmerking vormde de inleiding van ‘Megxit’, het geregisseerde vertrek uit de koninklijke familie. Waar Harry en Meghan destijds konden rekenen op de steun van koningin Elizabeth, verkeren ze nu in een andere situatie. Na het overlijden van de Queen zit met Charles een minder coulante monarch op de troon. En diens oudste zoon William, een van zijn voornaamste adviseurs, is eveneens uit harder hout gesneden.

Pijnlijke affaire

Een pijnlijke affaire tijdens een receptie op Buckingham Palace gaf een inkijkje in het nieuwe tijdperk. Hofdame Susan Hussey werd op staande voet ontslagen toen ze Ngozi Fulani beledigde. Lady Hussey veegde het haar opzij van de directeur van Sistah Space, een stichting die zich inzet om huiselijk geweld uit te bannen, om haar naamplaatje te zien en vroeg: “Uit welk deel van Afrika kom je?”

Fulani gaf beleefd aan in het Verenigd Koninkrijk te zijn geboren, maar Hussey wilde daar niets van weten. “Nee, waar komen jij en jouw mensen vandaan?” Hussey, nota bene de peettante van William, kreeg geen clementie van het paleis. Voor vertrek naar de Verenigde Staten liet de troonopvolger via zijn woordvoerder een statement uitgaan: “Voor racisme is geen plek in onze samenleving. Deze opmerkingen waren onacceptabel.”

Kardashians

In The Times volgde een artikel waarin ‘mensen dicht bij het vuur’ Harry en Meghan met de grond gelijkmaken. De krant, van oudsher de officieuze spreekbuis van vooraanstaande leden van het koninklijke huis, meldt dat het paleis in de trailer een ‘bewuste actie’ ziet om William en Kate het leven zuur te maken. Ook noemen ‘insiders’ Meghan en Harry weinig vleiend de ‘Kardashians’, naar de aandachtszieke familie die leeft van drama en intrige.

William, die afgelopen weekend tijdens een gala president Joe Biden ontmoette, lijkt consequenties niet te schuwen. En Harry’s memoires, getiteld Reserve, moeten nog uitkomen. De Conservatieve parlementariër Bob Seeley gaf op de Britse zender TalkTV alvast een voorzet: “Waarom mogen zij in hemelsnaam hun titels behouden als ze dit land en de monarchie zo haten?” Op die vraag komt met Charles en William aan het roer mogelijk snel een antwoord.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden